La Comunitat de Madrid és l'autonomia amb més oferta universitària d'Espanya

A la regió hi ha 17 universitats, sis públiques i onze privades

Facultad de Medicina de la Universidad Complutense de Madrid

Facultad de Medicina de la Universidad Complutense de Madrid / EPC

Redacció

La Comunitat de Madrid reuneix l'oferta universitària més gran d'Espanya, en congregar 17 dels 89 centres universitaris que hi ha en gairebé 200 municipis del país, el 20% del total, i se situa a més al capdavant quant a oferta formativa més àmplia amb 1.660 titulacions, entre Graus, Màsters i Doctorats, segons l'anàlisi elaborada pel grup d'experts de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA), que ha examinat l'oferta universitària i formativa espanyola.

En total, a la regió hi ha 17 universitats, sis públiques i onze privades, la qual cosa la situa al capdavant del rànquing nacional, per davant de Catalunya, que compta amb 12 universitats, Andalusia, que en té 11, i Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, amb nou universitats cadascuna.

A més, reuneix l'oferta formativa més destacada gràcies a les 1.660 titulacions impartides en els seus centres, entre Graus, Màsters i Doctorats. "La Comunitat de Madrid és un pol d'atracció de talent clau a Espanya des de la Universitat gràcies a la gran oferta formativa que reuneix i a la qualitat de les universitats públiques i privades presents a la regió. La comunitat d'estudiants universitaris de Madrid, amb més de 300.000 persones tant d'Espanya com de l'estranger, és la major d'Espanya i una de les més grans d'Europa", ha destacat el vicepresident executiu de l'Institut Coordenades, Jesús Sánchez Lambás.

Madrid també és la regió amb més titulacions de Grau, amb 636, amb un 8% més que Catalunya i un 37% més que Andalusia; i per titulacions de Màster amb 807, un 12% més que Catalunya i un 36% més que Andalusia.

"El treball realitzat per les universitats públiques i privades per comptar amb titulacions de qualitat i, en alguns casos, desenvolupar models educatius disruptius alineats amb la demanda del mercat professional, està transformant-se en la creació d'una comunitat de talent virtuosa que es retroalimenta", ha ressaltat Sánchez Lambás.

En concret, la Comunitat acull onze centres privats: Alfons X el Sabio, Antonio de Nebrija, Camilo José Cela, CUNEF, ESIC, Europea de Madrid, Francisco de Vitòria, Internacional Villanueva, CEU Sant Pablo, UDIMA i Pontifícia Comillas. També, sis públiques (Alcalá, Autònoma, Carles III, Complutense, Politècnica i Rei Joan Carles) i la seu central de la UNED.

El 'top cinc'

Entre elles, en el citat estudi destaquen cinc -Universitat Autònoma de Madrid, Universitat Alfons X el Sabio, Universitat Complutense de Madrid, Universitat Pontifícia Comillas, Universitat Politècnica-- "pel seu treball constant i la seva contribució a la conformació una oferta educativa diversa, amb titulacions actuals i que responen a les demandes del mercat laboral en la Comunitat de Madrid".

Detalladament, la Universitat Complutense de Madrid, la tercera universitat d'ensenyament presencial més gran d'Europa, figura entre les 200 millors universitats del món i una de les 75 millors europees. Ofereix formació en més de 80 títols de Grau i doble Grau i més de 140 Màsters, a més d'estudis de formació permanent.

Entre les millors en els rànquings internacionals també figura l'Autònoma de Madrid, reconeguda com una de les 220 millors universitats del món i entre les 100 universitats més prestigioses d'Europa. En el seu cas, inclou una oferta de més de 50 titulacions de Grau, 8 dobles Graus i 87 Màsters, així com 34 programes de doctorat i gairebé un centenar de títols propis.

També destaca en aquesta mateixa línia la Universitat Politècnica, entre les 60 millors universitats del món en Enginyeria i Tecnologia, segons el QS World University Rànquing 2022, i amb titulacions en els àmbits d'Enginyeria de Mines i d'Enginyeria Mecànica, Aeronàutica i de Fabricació que es posicionen entre els 50 millors del món.

L'Alfons X el Sabio, que també figura en els principals rànquings internacionals, ofereix una formació de més de 125 programes de Grau, Doble Grau, Màster i Doctorat, així com titulacions d'FP de Tercer Cicle. Compta a més amb 8.800 convenis amb empreses i el 93% dels seus alumnes aconsegueix ocupació en el primer any després de finalitzar els seus estudis.

Pel seu costat, la Universitat Pontifícia Comillas, dirigida per la Companyia de Jesús, inclosa entre els llocs 601-650 del rànquing internacional QS i entre les seves titulacions més reconegudes es troben ICAI, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la universitat, i ICADE, que agrupa les facultats de Dret i de Ciències Econòmiques i Empresarials. Destaca per l'alt nivell d'inserció laboral dels seus graduats, que frega el 100%.