Quinze empreses de la Catalunya Central treballen amb el CIRE per produir a Lledoners

L'activitat de les empreses del territori dona feina a 420 interns del centre penitenciari bagenc

Un intern de Lledoners, en tasques laborals del CIRE

Un intern de Lledoners, en tasques laborals del CIRE / CIRE

Redacció

Quinze empreses de les comarques de la Catalunya Central han contractat el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per dur a terme la producció, total o parcial, en els tallers productius del centre penitenciari de Lledoners. Actualment, hi treballen 420 interns, de les prop de 3.590 que produeixen directament per al CIRE arreu de Catalunya, segons ha informat el mateix CIRE. Entre les feines que duen a terme figuren tasques de manipulació i muntatges, confecció, manteniment i serveis exteriors, a més de les tasques pròpies de cuina, fleca, botiga, bugaderia o neteja dels mòduls.

Un moment de la jornada organitzada aquest dijous a Manresa

Un moment de la jornada organitzada aquest dijous a Manresa

Per intensificar la relació amb el teixit empresarial de la Catalunya Central, el CIRE ha organitzat les Jornades de treball "Justícia, Empresa i CIRE", que s’han celebrat aquest dijous al Palau Firal de Manresa. L’objectiu de la trobada ha estat explorar potencials punts de col·laboració per enfortir els vincles i potenciar la feina als tallers dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, promoure la formació especialitzada i catalitzar possibles contractacions de la borsa de treball del centre, segons han explicant fonts del centre. El director del CIRE i alcalde de Gironella, David Font, explica que "copsar les necessitats d'un territori concret ens permet ajustar les formacions i els treballs productius a aquells elements de major demanda empresarial".

Aquestes trobades, que s’organitzen arreu del territori català, compten amb representants de les patronals, de les cambres de comerç i del teixit empresarial de cada zona, així com representants territorials del Govern, del Departament de Justícia, Drets i Memòria i del Departament d’Empresa i Treball, d’Economia i Hisenda, i del director general i personal directiu del CIRE. David Font assenyala que "treballar braç a braç amb agents socials i empresarials d'un territori ens garanteix tenir aliats per donar una resposta més ràpida i eficient a la reinserció".

Un centenar d’empreses produeixen als tallers productius del CIRE

La jornada celebrada a Manresa ha servit per impulsar la col·laboració formativa i els acords amb les empreses del territori, per contribuir a la reinserció sociolaboral de persones internes al CP Lledoners, expliquen fonts del CIRe. En conjunt, un centenar d’empreses produeixen avui dia als tallers productius del CIRE, de les quals 15 ho fan al centre penitenciari ubicat a Sant Joan de Vilatorrada. David Font explica que trobades així permeten "identificar noves possibles col·laboracions empresarials, que contribueixin a capacitar millor les persones internes i alhora donar resposta a necessitats, de caràcter puntual o estables en el temps, en processos productius d'aquestes empreses". Les conclusions que s’extreuen de les trobades serveixen també, apunta el centre, per orientar les formacions professionals que es realitzen a dins dels centres penitenciaris, per respondre a la demanda actual del mercat.

En aquests moments, el CIRE imparteix formacions homologades pel SOC o especialitzades amb altres certificats oficials de restauració, jardineria, lampisteria, soldadura, informàtica i confecció, a part de les formacions específiques per l’activitat del CIRE als centres, com pot ser la de carretoner o programa de vendes i estocs. En total s’imparteixen prop de 250 cursos cada any, dels quals se’n beneficien unes 2500 persones internes. Pel que fa a la reinserció, més de 1200 persones aconsegueixen una feina a través de la borsa de treball del CIRE, segons dades del centre. 

Subscriu-te per seguir llegint