Regió7 organitza una jornada sobre ciberseguetat per empreses

L’esdeveniment analitzarà la situació actual del cibercrim i donarà eines a les empreses per millorar la seva seguretat digital

La ciberseguretat s'ha tornat un aspecte clau per les empreses

La ciberseguretat s'ha tornat un aspecte clau per les empreses / Freepik

Álex Soler

Un dia arribes a la feina i no hi ha Internet operatiu. És estrany. Preguntes als professionals de sistemes informàtics, però, de moment no saben què passa. Treballes en un hospital. Com la majoria de la informació, incloses les visites, les proves i les cirurgies, està informatitzada, no es pot fer res i tota l’activitat pateix un revés que, en última instància afecta negativament als usuaris i pacients, que hauran d’esperar.

Poques hores després confirmes els pitjors presagis:ha sigut un ciberatac. Encara no saps l’abast, però, de moment, no s’hi pot treballar. El resultat són 4,5 TB d’informació robada, dades que inclouen identificació i salut dels pacients, dades personals dels treballadors i dades personals d’entitats col·laboradores internes i externes.

Quatre dies més tard, l’activitat de l’hospital encara funciona entre el 50% i el 75% segons l’àrea, xifra que va augmentant lentament a mesura que van passant els dies. Sis dies més tard, es confirma que l’atac l’ha dut a terme un grup d’experts ciberdelinqüents que demanen 4,5 milions de dòlars per les dades i per no publicar-les a Internet. L’hospital decideix que no paga mentre continua recuperant-se. Tres setmanes després de l’atac, les instal·lacions funcionen encara sense accés a Internet i sense poder accedir als arxius dels servidors afectats i, pel que fa a l’activitat, es pot complir amb la major part de la feina a excepció d’afectacions a urgències i en la visualització dels resultats de les proves.

Tot acaba mesos després amb el grup ciberdelinqüent publicant tota la informació a la deep web, comprometent les dades de milers de persones. Tot i això, l’hospital pot funcionar a ple rendiment.

CIBERBAD

Els atacs informatics, cada cop més habituals / Freepik

Això, que podria ser tranquil·lament el guió d’una minisèrie d’HBO a l’estil Chernobyl, és un cas real sobre el ciberatac que, el passat 5 de març va patir l’Hospital Clínic de Barcelona i que demostra que ningú està completament segur davant aquest nou risc, nascut arrel de la digitalització que ara domina el món i, especialment, el món empresarial.

Per això, Regió7 organitza avui una jornada sobre ciberseguretat que, sota el lema «Ciberseguretat: cap a un Internet més segur», pretén informar i conscienciar a les empreses sobre els riscos que pateixen davant els atacs informàtics. De fet, la part més important de la jornada serà una taula rodona amb experts en la matèria que portarà com a fil conductor el tema «Més de 200 estafes diàries afecten grans i petites empreses». Les dades, que podreu descobrir a la pàgina següent dibuixen un context complicat i esgarrifós que hauria de convèncer a les companyies, sobretot a les pimes, que això de la ciberseguretat ja no és cosa del futur, sinó del present.

L’esdeveniment començarà amb una ponència a càrrec de Selva Orejón, directora executiva d’onBranding i pèrit judicial especialitzada en ciberinvestigació, que parlarà des del Brasil. Seguirà una altra ponència, amb Roberto Pérez, channel account manager de Bitdefender. Acte seguit, començarà el debat, que moderarà la periodista especialitzada de Regió7 Queralt Casals i comptarà com a convidats amb Santi Romeu, cap de la unitat de Ciència i Analítica de Dades de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya; Rosa Relats, caporal de la Unitat Central delsMossos d’Esquadra; i Andreu Bru, cap del departament de Noves Tecnologies de Pimec. Seva serà la missió d’analitzar el context actual i aportar eines perquè les empreses, grans i petites, puguin protegir-se.