El sector de la construcció preveu retallar a la meitat el creixement del 2023 per l'impacte dels tipus d'interès

El pes de l'edificació i les licitacions representa avui el 4,1% del PIB català, mentre que el 2006 era del 10,7%.

Habitages en construcció

Habitages en construcció / Arxiu/MIREIA ARSO

ACN

El sector de la construcció preveu créixer l'any vinent al voltant d'un 2%, xifra que representa la meitat del que ha avançat aquesta activitat econòmica durant el 2023. Segons ha indicat aquest dijous la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), l'edificació i les licitacions representen avui el 4,15% del PIB, una xifra que queda "molt lluny" del seu màxim històric, abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, quan aquest sector representava més del 10% del producte interior brut català. "Per a aquest 2023, les previsions del sector són de creixement modest, s'esperen taxes de l'entorn del 2% degut, en part, a una política monetària restrictiva que frenarà el consum i la inversió", indica la cambra.

Tot i que els contractistes d'obres reconeixen que durant el 2022 la licitació va augmentar un 34% i va marcar la dada més alta des del 2009, asseguren que les xifres estan encara lluny de les "necessitats" de l'economia catalana. "El creixement del sector s'ha vist molt limitat per l'increment dels costos dels materials, així com l'augment extraordinari dels costos de l'energia, i encara no ha recuperat els nivells prepandèmics", defensen els constructors. Tot i això, admeten que els fons europeus i el cicle electoral han servit per "impulsar" les licitacions d’obres.

De cara al 2023, la cambra considera que la posada en marxa de polítiques monetàries restrictives per part del Banc Central Europeu farà rebaixar l'elevada inflació a Europa, però també frenarà la seva activitat per les restriccions al crèdit. "Això pot afectar especialment al sector residencial, on la desacceleració en la constitució d'hipoteques i en el nombre de compravendes fa preveure que aquest subsector creixi a taxes moderades de l'entorn del 2%", vaticinen.

Pel que fa a l'activitat no residencial, preveuen bones dades per alguns sectors com el logístic, que poden incrementar la seva activitat per sobre de la mitjana. Pel que fa a la rehabilitació i a l'obra civil, s'espera que els fons Next Generation donin un impuls especialment en obres de ferrocarril, així com hospitals, infraestructures relacionades amb el cicle de l'aigua i amb els residus urbans.

Fent balanç del 2022, la CCOC indica que les administracions locals s'han mantingut com el nivell administratiu més actiu en obres, amb el 43% de tota la licitació. En total, aquests organismes fet anuncis per valor de 1.704 milions d'euros el 2022, amb un augment de l'11% respecte al 2021. Pel que fa a l'Administració General de l'Estat, que inclou organismes com ara Aena, les autoritats portuàries o Renfe, ha estat de 993,2 milions d'euros, el 25% del total, amb un creixement del 49%. En el cas de la Generalitat, la licitació ha augmentat en un 67%, assolint un import total de 1.267 milions d'euros, el 32% del total.