El preu de la llum puja el 2% aquest dissabte, fins a 109,85 euros/MWh

La franja horària amb el preu màxim serà entre les 21.00 h i les 22.00 h, mentre que el mínim, entre les 12.00 h i 13.00 h

Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dissabte, dia 19 d'agost, el 2% respecte de divendres, i se situarà en 109,85 euros per megawatt/hora (MWh).

Per franges horàries, el preu màxim, de 140,36 euros/MWh, es registrarà entre les 21.00 hores i les 22.00 hores, mentre que el preu mínim serà entre les 12.00 i 13.00 hores, amb 84,76 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

En aquests 19 primers dies del mes, la mitjana del mercat elèctric se situa en els 88,45 euros/MWh, pels 154,89 euros/MWh que va registrar a l'agost del 2022.

A aquest preu mitjà del 'pool' se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però que se situa novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

L'anomenada 'excepció ibèrica' es va estendre fins al pròxim 31 de desembre, després de l'acord aconseguit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. Així, es prolonga set mesos, fins a final d'enguany, i no s'exclou que pugui allargar-se més temps si aquest marc també es prolonga.

En concret, l'acord no únicament representa una extensió de l'excepció ibèrica que ja s'aplicava, sinó que implica alguns ajustos per a acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara s'incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

En l'acord original, el preu de referència esmentar per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s'incrementarà en 1,1 euros/MWh des de l'abril passat, per a concloure en 65 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes des de finals de febrer degut al descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l'evolució del gas natural.