L’euríbor baixa després de vint mesos i podria haver assolit un punt d’inflexió

L’índex al qual estan lligades la majoria de les hipoteques a Espanya apunta a tancar l’agost en una mitjana al voltant del 4,072%

P.A.

Primera senyal que la brutal escalada de l’euríbor iniciada al començament del 2022 podria haver assolit un punt d’inflexió. Mancant les dades dels dos dies laborables que resten perquè acabi el mes, l’índex al qual estan lligades la majoria de les hipoteques a Espanya apunta a tancar l’agost en una mitjana al voltant del 4,072%.

De confirmar-se aquesta tendència a la baixa, suposarà la seva primera caiguda intermensual després de disparar-se en 4,6 punts percentuals en 19 mesos d’alces sense precedents, des del -0,502% de desembre del 2021 al 4,149% del juliol passat. I el que és encara més rellevant per als hipotecats a tipus variable: les quotes dels crèdits que toca revisar amb l’euríbor d’agost registraran la pujada més suau des que la que van experimentar les que van usar l’índex del setembre passat, una moderació que tot apunta que s’ampliarà en els pròxims mesos.

Encara que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor està més alt que un any abans en el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que les pujades de les quotes hagin començat a moderar-se aquest mes d’agost i ho vagin a fer de forma més pronunciada en els pròxims mesos és, precisament, que els nous nivells de l’euríbor s’estan comparant amb els de la segona part de 2022, considerablement més elevats que els de la primera meitat d’aquell exercici. Així, l’euríbor va arrencar aquell any marcant un -0,477% al gener i el va acabar disparat fins al 3,018% al desembre.

A l’agost de l’any passat, l’índex es va situar en el 1,249%, amb el que la diferència internanual serà ara d’uns 2,82 punts percentuals. Per posar-ho en perspectiva, les diferències any rere any van ser inferiors a un punt percentual entre gener i maig del 2022 i van estar per sota dels tres punts fins al setembre passat.