Catalunya va perdre un 1% d'autònoms el 2022 i el col·lectiu va registrar el volum més baix en vuit anys

L'any també va estar marcat per la fuga de joves cap a feines assalariades i la caiguda de la cotització per base mínima

Enric Vinaixa, Carme Garcia i Vanessa López, en la presentació de l'informe l del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (

Enric Vinaixa, Carme Garcia i Vanessa López, en la presentació de l'informe l del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ( / Aina Martí/ACN

Aina Martí/ACN

Catalunya va perdre un 1% d'autònoms el 2022 i el col·lectiu va registrar el volum més baix en vuit anys, amb 517.486, segons l'informe anual del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). La tendència s'explica per la marxa de joves que han tornat al món assalariat després de l'esclat de la pandèmia, que va impulsar lleugerament el treball autònom. Com a resultat, el pes ha disminuït, fins a situar-se en el 14,7% des del 15,2% de l’exercici anterior. L'evolució del col·lectiu és negativa des del 2015 quan representaven el 17,2%. El 2022 va estar marcat pels canvis normatius impulsats pel govern espanyol, que han impulsat que la cotització per base mínima hagi caigut un 26,9%.

D'altra banda, les prestacions de jubilació han incrementat el 5,5%, fins als 787,9 euros, una pujada que no ha servit per retallar la distància amb la resta de pensions (-34,7%). L'estudi, que s'ha presentat a la seu del CTESC aquest dijous, mostra que la situació encara és més accentuada en el cas de les dones autònomes que cobren 664,4 euros el 28,5% menys de jubilació que els homes del col·lectiu, que en perceben 929. Tanmateix, la bretxa de gènere de les pensions donades d'alta durant el 2022, any en què va entrar en vigor el canvi del sistema de cotització, es va reduir el 17,2%.

I és que el 2022 va estar marcat pels canvis normatius impulsats pel Govern espanyol, que han fet que la cotització per base mínima hagi caigut el 26,9%. Aquests increments de les cotitzacions tindran efectes en les futures pensions. En general, l'estudi constata que les cotitzacions han incrementat de manera generalitzada entre els autònoms, amb la mínima passant de representar 8 de cada 10 autònoms a 6 de cada 10.

Alhora, també han incrementat la resta de trams de cotització, especialment la que engloba les cotitzacions entre 1 i 1,5 vegades la base mínima, que se situa en el 27% del total enfront del 5,7% l'any 2021.

En aquest sentit, el CTESC ha valorat positivament el nou sistema de cotització per ingressos reals al règim especial de treballadors autònoms (RETA) en funció dels ingressos reals que s'ha començat a implantar.

"En general hi ha molta gent que quan es va fer el canvi de la cotització ho veia amb preocupació, però ara han perdut la por i veuen que és positiu perquè pots anar adaptant la cotització a la realitat econòmica i no tens la pressió que tenies abans que deies 'si pujo el nivell de cotització no el puc modificar fins a dins d'uns quants mesos'. Ara això es facilita", ha explicat la secretària executiva del CTESC, Carme Garcia.

Amb tot, l'ens considera que és necessari que hi hagi l'opció de fer aportacions voluntàries al RETA a l'inici de l'exercici, que no modifiquin la quota mensual però que computin com si s'estigués cotitzant per una base més gran.

La ponent de l'informe, Vanessa López, ha destacat que "encara hi ha molts autònoms que no han ajustat la seva base de cotització en funció dels rendiments reals estimats", tot recordant que el sistema s'implementarà de manera gradual en els nou anys vinents.

En aquest sentit, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha dit que el més comú entre els autònoms ara, no és la cotització per base mínima sinó l'esglaó per sobre, i ha xifrat en un augment del 1.283% detectat en els últims mesos. "L'habitual ja no és la base mínima, l'habitual és el següent estadi", ha dit.

L'informe consta de 69 recomanacions, algunes reiterades d'altres anys. Per exemple, el CTESC reclama un enviament anual de l'informe de vida laboral dels treballadors autònoms que s'acompanyi de simulacions de la quantia de les pensions de jubilació en funció de la base. També aposten per ampliar la jubilació activa, és a dir, la possibilitat de compaginar el 100% de la pensió de jubilació amb el treball per compte propi, a tots els treballadors i treballadores autònomes, amb independència que tinguin o no assalariats a càrrec.

Així mateix, el CTESC recomana l'eliminació del requisit de la Seguretat Social segons el qual per tenir accés a la pensió haurà d'haver transcorregut com a mínim un any després d'haver complert l'edat que en cada cas resulti d'aplicació.