Els ingressos turístics creixen el 15,5% a Catalunya el tercer trimestre en relació amb el 2019, segons Exceltur

Un bon setembre i l'allargament de la temporada ajuden a millorar les previsions en el tram final de l'any

Turistes en una estació del cremalera a Monistrol de Montserrat

Turistes en una estació del cremalera a Monistrol de Montserrat / Arxiu/Mireia Arso

ACN

Els ingressos relacionats amb l'activitat turística van créixer el 15,5% durant el tercer trimestre, coincidint amb els mesos d'estiu, en comparació amb el 2019, segons ha informat la patronal Exceltur. Aquest creixement es deu a un bon setembre i l'allargament de la temporada. De fet, el balanç va ser positiu a pràcticament a tots els territoris de l'Estat, amb increments superiors al 10%. Les comunitats més afavorides van ser les del nord, com el País Basc i Galícia (+27,4% i 27%, respectivament) i les Illes balears i Canàries (+22,8% i +19,4%) gràcies a la demanda estrangera. Al conjunt de l'Estat, l'activitat turística va augmentar el 17,3% en relació amb el 2019, però si es descompta l'efecte de la inflació el creixement és només del 2,4%.

Al conjunt de l'Estat, també s'espera que després d'un "gran setembre" la temporada s'allargui tota la tardor. De cara a les previsions pel tram final del 2023, Exceltur ha revisat a l'alça l'estimació del PIB per a tot l'any, fins als 183.078 milions d'euros, un 16,3% en comparació del 2019 davant el 13,6% de l'escenari del juliol.

Les expectatives dels empresaris turístics espanyols revelen que l'activitat turística intensificarà el seu dinamisme en els darrers mesos de l'any, amb el 15,8% en comparació amb el mateix període del 2019. Les Illes Canàries i Balears, amb el 26,3% més i el 23,7% més, respectivament; el litoral andalús (+15,9%) i el valencià (+17,6%), junt amb els principals destins urbans, com els de Madrid (+19,7%) i Barcelona (+17,1%), entre d'altres, lideraran les vendes en els últims tes mesos de l'any.

Pel que fa al futur del sector, Exceltur demana la formació d'un govern que doti de "l'estabilitat i la prioritat que necessita el país i els nous desafiaments que el turisme requereix" i que el turisme cobri la "màxima rellevància" en les polítiques europees aprofitant la presidència espanyola de la Unió Europea. En aquest sentit, reclama a la nova Directiva que reguli amb "més rigor i precisió" el lloguer dels habitatges turístics de curta durada, entre d'altres.