La bagenca Eva Díaz encapçala l’STEM Women Congress, que se celebra aquest dijous a Barcelona

La iniciativa ha rebut el reconeixement de la Generalitat de Catalunya amb un premi Dona TIC 

Eva Díaz recollint el premi Dona TIC d'Iniciativa Referent Empresarial

Eva Díaz recollint el premi Dona TIC d'Iniciativa Referent Empresarial / Arxiu particular

G.P.

La periodista Eva Díaz (Salelles, 1978), resident al Canadà des de fa dos anys, en fa cinc que impulsa l’STEM Women Congress (SWC), la cinquena edició del qual té lloc aquest dijous al campus d'Esade Pedralbes de Barcelona amb 700 participants inscrits. Es tracta d’una proposta que ha rebut, fa una setmana, el premi Dona TIC en la seva categoria d'Iniciativa Referent Empresarial, un reconeixement atorgat per la Generalitat de Catalunya. El guardó referma «la importància de fomentar una cultura de diversitat i igualtat en l'evolutiu panorama de la ciència i la tecnologia», afirma Díaz. El congrés té l'objectiu de promoure l'empoderament de les dones en els àmbits STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per la sigla en anglès).

La iniciativa de l’SWC va néixer com «una acció de responsabilitat social corporativa» de l’empresa de comunicació especialitzada en temes de STEM creada per Díaz, després del seu pas pel Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i l’Institut Català de Tecnologia, on va descobrir la situació de les dones en l’entorn científic i tecnològic. «Per Nadal col·laboràvem amb una ong i un any vam decidir que volíem ajudar les dones i la tecnologia i la ciència perquè la majoria dels nostres clients eren homes», explica la CEO de l’SWC. A partir d’aquí van decidir fer un informe anual sobre les dones en la ciència i la tecnologia, «hem mapejat totes les iniciatives en aquest camp que hem trobat a l’Estat espanyol que han treballat amb dones i amb nenes», continua. Així, l’informe SWC Annual Report, que es presenta al congrés, permet saber on s’està treballant «i quins forats queden, d’edat, de territori... i ho comparem amb dades estadístiques i n’extraiem conclusions».  

Eva Díaz amb tot l'equip de l'STEM Women Congress

Eva Díaz amb tot l'equip de l'STEM Women Congress / Arxiu particular

Díaz assegura que l’èxit del primer informe ha fet possible que «aquest any hàgim estat, a part de Barcelona, a Madrid i a Lisboa, i l’any que ve anem a Milà i a Bogotà. La idea és anar ampliant», perquè «quan posem en marxa aquest informe veiem que les dones treballem conjuntament perquè hi hagi més dones. I hem de tenir la visió global, col·laborem i ens presentem, i això activa, multiplica, la feina que fan aquestes dones, la majoria voluntàries». Insisteix que cal que a la tecnologia hi hagi dones, «és important perquè, si quan dissenyes les tecnologies no hi ha diversitat, estan condicionades». Posa com a exemple que, quan es demana una hipoteca, «a un home amb les mateixes condicions que una dona li surt més bona puntuació per obtenir-la». 

Díaz assegura que «una nena no pot pensar de ser una cosa que no veu. Si no incorporem la diversitat en el disseny de la tecnologia fem que es perdin moltes coses i les estem condemnant, i a més, perpetuem el sistema». També és important donar nous referents a partir del congrés i hi posem dones que fan coses extraordinàries en el seu dia a dia. La gent no sap què fa una enginyera, una matemàtica...».

La CEO del congrés avança que, «a partir de l'anàlisi de les iniciatives i de les conclusions de l’SWC Annual Report, l’SWC ens hem marcat com a objectiu ajudar que el 100% de les escoles a Espanya, centres de formació, universitats i grans empreses tinguin una iniciativa STEM Women el 2050».

En aquesta cinquena edició del congrés, amb 65 ponents de diferents països i que esdevé un punt de trobada d'empreses, iniciatives i institucions STEM, la cloenda anirà a càrrec d'Helena Dalli, comissària Europea d'Igualtat; M. Eugènia Gay, segona tinent d'alcalde de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l'Ajuntament de Barcelona, i Natàlia Mas, consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.

A més, té la col·laboració i el suport en el desenvolupament del congrés d’una trentena d’empreses i institucions, entre moltes altres, Seat, Volkswagen, Ricoh, CaixaBank Tech, Generalitat de Catalunya, ESADE, Aigües de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.

Subscriu-te per seguir llegint