Eurecat Manresa coordina el projecte NewAIMS per assajar nous processos d’impressió 3D d’acers d’alt rendiment

Té un pressupost de 2,6 milions d’euros i hi participen cinc socis d'Espanya, Polònia i Suècia

Seu d'Eurecat Manresa

Seu d'Eurecat Manresa / Arxiu/Oscar Bayona

Redacció

El centre tecnològic Eurecat Manresa coordina el projecte europeu NewAIMS, que desenvoluparà estratègies i tecnologies per obtenir de forma rendible acer d'alt rendiment mitjançant impressió 3D de metall, amb un procés que integrarà la fabricació additiva amb un aliatge d’acer dissenyat a mida.

El projecte, finançat pel Fons de Recerca per al Carbó i l’Acer (RFCS), té un pressupost de 2,6 milions d’euros i també hi participen el CENIM-CSIC, la polonesa AMAZEMET, la sueca Mid Sweden University i INNOMAQ21. L’objectiu és implementar solucions en un cas d'ús basat en acers per a eines, una família essencial d'acers utilitzats en pràcticament tots els processos de fabricació, i en què les característiques de la fabricació additiva ofereixen avantatges immediats i una implementació transversal.

El coordinador del projecte i investigador de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, Eduard Garcia, explica que “NewAIMS proposa combinar una composició química d'acer ben adaptada i un procés no convencional de temps-temperatura per a la impressió 3D. D’aquesta manera, es pretén obtenir microestructures avançades amb millors prestacions que les que s’obtenen actualment amb la fabricació additiva convencional i optimitzar el rendiment del material i les peces finals impreses”.

Per la seva banda, la directora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, Montse Vilaseca, assenyala que “el consorci NewAIMS proposa dues qualitats d'acer d'alt rendiment i una demostració de solucions d'impressió basades en Powder Bed Fusion (PBF), una tècnica ràpida de prototipat i fabricació additiva, alhora que vincula els processos i les microestructures al seu rendiment final”.