CCOO homenatja els afiliats del Bages amb 25 anys d’activitat sindical

L’organització suma 3.200 sindicats a la comarca i destaca el seu creixement en el grup d’edat d’entre 25 i 40 anys i entre les dones

Una vintena d’afiliats recull la insígnia commemorativa

Els homenatjats per la seva trajectòria sindical, amb els secretaris generals del territori i de Catalunya

Els homenatjats per la seva trajectòria sindical, amb els secretaris generals del territori i de Catalunya / Carles Blaya

Carles Blaya

Carles Blaya

Una vintena de persones ha recollit aquest dilluns a la tarda a l’edifici dels sindicats de Manresa la insígnia commemorativa dels seus 25 anys d’afiliació a CCOO al Bages. Ha estat en el transcurs d’un acte presidit pel secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general al territori, Ivan Ramos. L’acte ha servit per divulgar a Manresa el lema que assumirà el sindicat en el proper exercici: de l’estabilitat en el treball a la qualitat en el treball, i per celebrar l’increment d’afiliacions entre les dones (que ja suposen el 46% al conjunt de l’organització a Catalunya) i entre la franja d’entre 25 i 40 anys, en una renovació generacional del col·lectiu sindical.

L’acte commemoratiu (al qual havien estat convidats el centenar de persones que mereixien la insígnia pel seu quart de segle de pertinença al sindicat) l'ha obert el secretari general de la federació de serveis a la ciutadania de CCOO Vallès Occidental i Catalunya Central, Carles Manzanares -un dels que ha rebut, més tard, l’homenatge-, que ha recordat tres moments de la història sindical a Manresa: l’intent d’assassinat del cenetista Àngel Pestaña al carrer Cantarell, el 1922; la vaga del 1945 de les treballadores de la Fàbrica Nova; i les detencions de la cúpula dirigent local de CCOO el 1975. Una detenció motivada per unes octavetes contra l’afusellament de membres d’ETA que, justament, van ser impreses en un taller del carrer Cantarell de la capital del Bages. Tres històries que van traçar un cercle sindical.

Ivan Ramos ha agraït el «compromís» dels sindicalistes homenatjats al llarg de 25 anys (o més) de pertinença a l’organització, i ha insistit que la intenció és repetir aquest acte commemoratiu amb periodicitat anual. El repte de CCOO és, ha dit Ramos, «el rejoveniment» del sindicat, i ha posat d’exemple els afiliats històrics de l’organització, alguns dels quals estaven presents a l’acte.

Javier Pacheco ha tancat els parlaments amb una llarga intervenció en què ha repassat els grans reptes de CCOO en el present. «Hem de seguir mantenint la posició», ha dit Pacheco, que ha alertat de l’auge de la ultradreta «i de la seva campanya contra CCOO». Per a Pacheco, hi ha el risc d’un «retrocés» en les llibertats i els drets laborals. «El repte és aturar de nou el feixisme», un objectiu que s’ha d’assolir «parlant a la gent d’allò amb què la confon la ultradreta»: que la «protecció de l’emprenedoria» o la «retallada d’impostos» són elements per a l’avenç social col·lectiu. «Hem de guanyar la batalla cultural i ideològica», ha insistit el secretari general del sindicat a Catalunya, que també ha clamat a favor de deixar en evidència «els estereotips de la ultradreta contra la migració i el feminisme». 

Pacheco ha assegurat que l’afiliació sindical és «el principal factor de solidaritat col·lectiva en la construcció dels drets de la classe treballadora» i ha recordat efemèrides com els cinquanta anys del procés 1.001 contra el moviment obrer i els seixanta anys de la constitució de la primera comissió obrera a Sant Medir.

Entre les persones homenatjades pel seu quart de segle al sindicat hi havia l’exregidora de l'Ajuntament de Manresa Cristina Cruz.

Subscriu-te per seguir llegint