Grífols torna a desplomar-se a la borsa amb una caiguda del 16% després de conferència amb els inversors 

Les accions de la catalana queden per sota dels 10 euros dos dies després de la publicació de l'informe de Gotham 

Detall de l'estand de Grífols al congrés Biospain que se celebra a Barcelona fins dijous

Detall de l'estand de Grífols al congrés Biospain que se celebra a Barcelona fins dijous / Aina Martí

ACN

Grífols perd un 16% en borsa aquest dijous, dos dies després de la publicació de l'informe de Gotham City Research que l'acusava de falsejar els comptes. La conferència de la cúpula de la companyia d'hemoderivats amb els inversors no ha servit per continuar la recuperació de les accions, tot el contrari. Si ahir va aconseguir guanyar terreny a les pèrdues del 26% del dimarts amb una recuperació del 12%, fins als 11,8 euros, aquest dijous a la tarda les accions s'han tornat a desplomar al voltant del 16%, fins a rondar els 10 euros. El descens s'ha accelerat cap a dos quarts de quatre de la tarda, instants abans de finalitzar la trucada entre l'empresa i els inversors. Finalment, la sessió s'ha tancat amb un valor de 9,9 euros l'acció.

En dos dies, les accions han passat de valdre 14 euros a estar per sota dels 10. Tot i el descens notable, s'ha recuperat des dels 8,1 de mínima que va arribar a marcar dimarts.  

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)  ha donat 10 dies a la companyia perquè entregui informació detallada sobre els vincles amb la societat Scranton. El document del fons acusa Grífols de manipular el deute i el resultat brut d'explotació (ebitda) a través d'aquesta empresa.  

El CEO de Grífols, Thomas Glanzmann, ha rebatut aquest dijous les "serioses i falses acusacions" del document que reutilitza "informació financera que fa anys que està publicada, que és de domini públic i que ja ha estat revisada i validada" pels reguladors.  

Segons el directiu de Grifols, s'ha demostrat "la naturalesa especulativa" de l'informe quan l'endemà de la de seva publicació Gotham va vendre les accions quan aquestes queien de forma "dramàtica" i el fons especialitzat en operar en curt va passar a tenir un 0,6% a un 0,06% 

La multinacional ha contestat els arguments de Gotham i les seves crítiques pel fet que consolidi en el seu balanç Haema. Glanzmann ha negat que Scranton sigui una 'family office' i ha explicat que la societat només té dos "col·laboracions específiques" vincles amb la multinacional catalana. Per una banda, el lloguer de la seu corporativa com a conseqüència de la compra de Talecris el 2012 i per l'altra l'operació de Haema i BPC el 2018.  

En una trucada amb els inversors, Glanzmann s'ha obert a millorar la governança de la companyia i ha detallat que a Scranton hi ha 22 inversors, dels quals només tres són de la família Grífols, que sumen menys del 20% de les accions.