La xarxa més gran de sucursals i oficines mòbils que sostenen la inclusió financera a l'Espanya rural

En tres de cada deu pobles d'Espanya hi ha, almenys, una oficina de CaixaBank

Les oficines sobre rodes de CaixaBank asseguren la inclusió financera de 783 municipis en els quals resideixen més de 335.000 persones

Oficina de CaixaBank en un poble de l'Espanya rural

Oficina de CaixaBank en un poble de l'Espanya rural / CaixaBank

Redacció

L'absència d'un centre de salut, una escola, un comerç o una sucursal bancària és una realitat amb la qual es conviu en un gran nombre de petites localitats de l’anomenada Espanya rural, cada vegada més afectades per la despoblació.

Fer front a aquests desafiaments és el principal repte per a les administracions públiques i per a les empreses privades que, cada vegada més conscients d'aquesta situació, estan desenvolupant plans per intentar mitigar aquestes situacions.

En el sector financer, hi ha nombroses iniciatives que persegueixen assegurar la inclusió financera dels ciutadans. Aquest és el cas de CaixaBank, que disposa de la xarxa d'oficines i caixers automàtics més àmplia de tota Espanya per oferir servei en petites localitats.

En concret, la xarxa de sucursals de CaixaBank s'aproxima a les 4.000 oficines en les quals s'ofereix un servei personalitzat als clients. Això permet tenir presència mitjançant oficina física en més de 2.230 municipis, la qual cosa suposa que en gairebé tres de cada deu pobles d'Espanya hi opera una oficina de CaixaBank.

Aquesta capil·laritat de la xarxa permet a l'entitat arribar a pràcticament tots els racons del país i ser l'única entitat financera present en 483 municipis amb els quals té, a més, el compromís de no abandonar el servei.

Oficines sobre rodes en sis comunitats autònomes

A més d'aquesta xarxa física d'oficines, CaixaBank té un altre servei diferencial que és l’ofimòbil, oficines sobre rodes que cada mes recorren més de 52.000 quilòmetres per arribar a petites localitats sense oficina bancària o amb restriccions que limiten l'accés als serveis financers.

I és que l’objectiu d'aquestes 21 ofimòbils és evitar l'exclusió financera de més de 335.000 ciutadans, en la seva major part persones més grans de 70 anys, que resideixen en petits municipis.

El servei d'ofimòbils de CaixaBank, en detall

El servei d'ofimòbils de CaixaBank, en detall / CaixaBank

Amb l'inici de l'any, CaixaBank ha ampliat un 23% el servei financer que presta amb les seves oficines mòbils i és present en un total de 783 poblacions en risc d'exclusió financera, davant de les 636 localitats a les quals arribava a principis del 2023. Així mateix, suposa un avanç del 82% respecte a les 430 poblacions a tancament de l'exercici 2021.

Aquest servei permet als usuaris, siguin o no clients de l'entitat, realitzar les operacions bancàries més habituals, entre les quals destaquen retirar efectiu, fer ingressos i pagar rebuts i impostos en localitats sense oficina bancària o amb restriccions que limiten l'accés als serveis financers.

Les oficines mòbils de l'entitat presten servei en tretze províncies de sis comunitats autònomes: Àvila, Burgos, Lleó, Palència i Segòvia, a Castella i Lleó; Ciudad Real, Guadalajara i Toledo, a Castella-La Manxa; Castelló i València, a la Comunitat Valenciana; Granada, a Andalusia, la Comunitat de Madrid i La Rioja.

Castella i Lleó és la comunitat autònoma en la que més presència té el servei de tota Espanya, arribant a un total de 492 poblacions. Per la seva banda, les ofimòbils de CaixaBank a La Rioja asseguren la inclusió financera en 78 localitats; a Castella-La Manxa ofereixen servei en 63 poblacions; a la Comunitat Valenciana arriben a 70 localitats; en la Comunitat de Madrid a 44 poblacions; i a 36 localitats de Granada.

Cada oficina mòbil compta amb rutes diàries diferents i, en funció de la demanda, visita les localitats a les que presta servei entre una i quatre vegades al mes. Aquest servei contribueix a la reducció de les desigualtats, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Nacions Unides, amb els quals l'entitat està fortament compromesa.