Ser 'runner', vegà o fer menys d'1,80: els estranys requisits per llogar pisos i habitacions

Alguns propietaris o potencials companys es posen exquisits amb les aficions i la forma de vida d'aquells que entraran als seus pisos i endureixen les condicions

Una noia davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu

Una noia davant l’aparador d’una immobiliària, en una imatge d’arxiu / J.L.CEREIJIDO

Ana Ayuso

Lloguers abusius o habitacions insalubres. A aquestes dificultats per trobar un lloc en el qual viure, alguns propietaris o potencials companys de pis afegeixen restrictius requisits que se sumaran als de lliurar un contracte indefinit, comptar amb un aval o amb un salari mínim elevat. L'assumpte ja es torna personal. L'entrevista per entrar en un habitatge jutja també les aficions i la manera de viure dels qui s'endinsen en el malson de buscar una habitació o un pis de lloguer.

Normalment, són joves els que es llancen a buscar una habitació, davant la impossibilitat d'arrendar un habitatge sencer per a ells sols. No són molts els que poden fer aquest esforç, només el 16,3% dels espanyols d'entre 16 i 29 anys es poden independitzar, segons l'últim informe de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut. Una usuària de X, l'antic Twitter, alertava fa unes setmanes d'un anunci d'Idealista en el qual el propietari -el fill de la propietària, en concret- d'un pis de dues habitacions en el centre de Madrid demanava com a requisit que la seva pròxima companya -preferia una dona- fos "runner o corredor habitual". "IMPORTANT EL RUNNING ÉS UN REQUISIT! [sic]", deixava clar l'anunci.

El seu nom és Mario i atén per telèfon a El Periódico de España per explicar per què ha posat aquesta condició, que ha sorprès els usuaris d'aquesta xarxa social. "S'ha muntat una...", diu el Mario. "Es lloga tan sols una habitació i he posat això de runner perquè jo ho soc i perquè penso que la convivència és molt més divertida en una casa quan es practica la mateixa afició", reflecteix.

L'habitació que lloga resulta d'allò més llaminera per als qui busquen residir al centre de Madrid. A un quilòmetre del parc del Retiro i a uns metres de la Gran Via, ofereix una habitació lluminosa, bany individual, totalment moblada i que se situa en un bloc construït fa tan sols 20 anys. El Mario ha anunciat l'habitació en el portal Idealista en diverses ocasions. Sempre havia indicat que era "desitjable" que a la seva companya de pis li agradés córrer, però fa un parell de mesos es va decidir a exigir-ho per entrar a la casa, perquè rebia "fàcilment 20 contactes al dia de persones interessades". "Té una acollida tremenda, així que vaig pensar a posar el requisit i així m'estalviava parlar amb tantes persones i reduïa una mica les trucades". 

"En el contracte, que és molt senzill i d'habitació, en cap moment posem que calgui córrer. Aquí no s'obliga a ningú a res, sinó que ho he posat amb la idea que sigui més fàcil conviure amb una persona que practica aquesta afició que amb qui no la practica", recalca Mario, que corre una mitjana de tres curses al mes i al qual li agrada visitar localitats de la Comunitat de Madrid durant els seus dies de descans. "He corregut en 103 municipis diferents de la regió".

Entrena amb grups de runners i coneix esdeveniments gratuïts, per la qual cosa "la persona que vingui té l'opció també de fer altres amistats i se li obre un ventall per gaudir del running". El Mario simplement vol conviure "amb algú al qual li agradi i que no em digui quan sigui a la casa, que ja m'ha passat: 'Escolta, matines molt?'. Sinó algú que em digui: 'M'animo també a sortir a córrer amb tu'". El tuit es va viralitzar i va arribar a aparèixer en un programa televisiu d'entreteniment.

"Es lloga habitació a persona VEGANA"

Una altra de les condicions que es repeteixen en pisos o habitacions el lloguer en tota la geografia espanyola és la de ser vegà o vegetarià. Un anunci d'Idealista en el qual s'ofereix una habitació per 400 euros al mes en el barri de La Miraculosa de Pamplona indica que la persona que entri ha de seguir aquest tipus d'alimentació. "Es lloga habitació a persona VEGANA", expressa aquest anunci. Els residents d'aquest apartament han preferit no donar declaracions.

A Vilassar de Dalt, municipi del Maresme, també reclamen tenir un company de pis vegà o vegetarià per arrendar una habitació amb llit individual i finestra a un pati en un baix exterior de quatre habitacions per 380 euros al mes.

La Vicky, l'anunciant, assenyala que demana que la persona que entri sigui vegana "perquè jo soc vegana i no permeto que es cuinin ni entrin animals morts a la meva casa". "No llogaria l'habitació a una persona que no fos vegana perquè seria incompatible [conviure amb ella], sobretot a la cuina, perquè qui menja animals li costa molt respectar a qui no en menja", sentència.

Problema: sostres d'1,80 metres

L'Albert està immers en la cerca d'estudis a Madrid. Aquesta mateixa setmana li va arribar un correu electrònic de "recomanacions segons les teves cerques" d'Idealista en el qual apareixia un immoble que li va cridar l'atenció pels seus sostres baixos. Va llegir la descripció i va corroborar que hi havia tan poc espai entre el terra i el sostre del pis com pensava. "L'estudi té un problema i és que l'altura està limitada a 1,80", indica l'anunci.

L'Albert, cansat de trobar-se amb immobles "absurds", va compartir a X la seva opinió sobre aquest pis: "Estàs fart que a Tinder ningú et doni like per ser baixet? No et preocupis, a Idealista sí que volen a tothom que mesura menys d'1,80".

A més de poc habitual, l'altura d'aquests sostres estaria fora de la legalitat si es tractés d'un habitatge de nova construcció. L'article 7.3.5 Pla General d'Ordenació Urbana de Madrid (PGOUM) de 1997 estableix que "l'altura lliure mínima de pis de les peces habitables de l'habitatge, excepte de la cuina, serà de dos-cents cinquanta (250) centímetres que podrà reduir-se de manera excepcional per elements aïllats d'estructura o instal·lacions de fins a dos-cents vint (220) centímetres. L'altura lliure mínima de la cuina i de les peces no habitables serà de dos-cents vint (220) centímetres".

Hela Alvarado Briceño, arquitecta d'Acuatro Arquitectos resol que "tots els habitatges que es construeixin a partir de l'entrada en vigor del PGOUM -1997-, han de complir amb aquest requisit". "Això inclou també els canvis d'ús, és a dir, quan es canvia l'ús d'un local o edifici, és com si fos una obra nova pel que ha de complir la normativa actual", adverteix. Segons el cadastre, la reforma total d'aquest habitatge es va dur a terme l'any 2005.

Ja en l'Ordre del 29 de febrer de 1944 per la qual s'estableixen les condicions mínimes higièniques que han de reunir els habitatges, s'indicava que "l'altura de totes les habitacions, mesura del paviment al cel ras, no serà inferior a 2,50 metres, podent descendir a 2,20 metres a les cases aïllades i en el medi rural". Aquest pis d'1,80 metres d'altura se situa en un bloc de l'any 1920 i "no sabem si va ser habitatge des que es va construir l'edifici o va ser, el més probable, un espai adjunt al local de la planta baixa que després van convertir en habitatge", planteja aquesta arquitecta. "El que passa amb els habitatges antics és que potser en aquest moment no hi havia regulació respecte a l'altura mínima dels habitatges".

"Si un habitatge d'obra nova no compleix amb tots els requisits d'ús residencial que especifica el PGOUM no podrà obtenir la llicència de primera ocupació i funcionament, antigament anomenada Cèdula d'Habitabilitat, per la qual cosa no podria llogar-la ni vendre-la com a habitatge. Si l'habitatge de l'anunci d'idealista tingués avui dia Cèdula d'Habitabilitat, entenc que és un habitatge legal", conclou Hela Alvarado Briceño.