L’afiliació a la Catalunya central creix menys que al conjunt del país

En conjunt, les comarques centrals van incrementar el seu nombre d’afiliats el 2,03% el gener d’enguany respecte del gener de l’any passat

Del total d’afiliats al territori, l’11,1% són estrangers 

Oficina de Treball a la capital del Bages

Oficina de Treball a la capital del Bages / Oscar Bayona

Carles Blaya

Carles Blaya

El nombre d’afiliats el gener a les comarques centrals va créixer, en termes interanuals, menys que la mitjana catalana, que va ser del 2,4%. Així, a la Cerdanya l’increment va ser del 2,2%; a l’Alt Urgell, del 2,1%; al Bages, de l’1,8%; a l’Anoia, de l’1,7%; al Berguedà, de l’1,2%; i al Moianès, del 0,3%. Al Solsonès l’increment, el més notable del país, va ser de l’11,7%, però la dada està condicionada pel canvi d’adscripció comarcal de Biosca i Torà, segons la qual aquests dos municipis es van segregar de la Segarra i es van afegir al Solsonès l’any passat.

En conjunt, les comarques centrals van incrementar el seu nombre d’afiliats el 2,03% el gener d’enguany respecte del gener de l’any passat.

En termes intermensuals, totes les comarques centrals van experimentar una millor evolució del nombre d’afiliats que al conjunt català (on la xifra va disminuir el 0,6%), tret de la Cerdanya i l’Alt Urgell (-1,1% en ambdós casos). En la resta, només al Berguedà (0,5%) i al Solsonès (0,1%) el nombre d’afiliats va augmentar. A l’Anoia el balanç va ser 0, mentre que al Bages va caure el 0’2% i al Moianès, el 0,4%.

Del total dels afiliats a la Catalunya central, l’11,1% (19.630) són estrangers. Això suposa sis punts per sota de la mitjana catalana. La comarca de la regió central amb el percentatge més elevat d’afiliació estrangera és la Cerdanya (14,7%), seguida de l’Alt Urgell (13,9%), el Solsonès (12,9%), el Bages (12,1%), el Berguedà (10%), el Moianès (9,6%) i l’Anoia (9%). Aquestes dues últimes comarques són les que presenten un menor percentatge d’afiliats estrangers al conjunt català.

La variació de l’afiliació forana interanual ha estat dispar a les comarques centrals. Així, al Solsonès s’ha incrementat el 22,2%, on més ho ha fet del país (registre condicionat pel canvi de Torà i Biosca), mentre que a la Cerdanya i al Berguedà ho ha fet el 12% i l’11%, respectivament. Al Bages ha augmentat el 7,8% (també per sobre de la mitjana del país, del 7,7%), mentre que a l’Anoia (7,3%) i l’Alt Urgell (5,9%) l’augment ha estat inferior a l’evolució mitjana nacional.

El Moianès ha estat el gener entre les tres úniques comarques del país (juntament amb l’Alta Ribagorça i el Priorat) on el nombre d’afiliats estrangers s’ha reduït: el 3,8% en el cas moianenc.

TEMES