Si hi ha repetició electoral, quan serien les noves eleccions?

Què passaria si no s'aconsegueix un acord per investir un president?

Aquests són els resultats de les eleccions a Catalunya

Mapa | Qui ha guanyat les eleccions a Catalunya al teu municipi?

Col·legis electorals de Manresa durant les eleccions catalanes 2024

Col·legis electorals de Manresa durant les eleccions catalanes 2024 / Mireia Arso / RG7

El nou Parlament de Catalunya ha de constituir-se dins dels 20 dies hàbils següents a les eleccions celebrades aquest diumenge 12 de maig, termini que acaba el 10 de juny. En aquesta sessió s'escullen el president, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. Un cop superat aquest primer tràmit, el president o presidenta del Parlament obre una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura i convocar el ple.

El ple d'investidura ha de celebrar-se dins dels 10 dies hàbils següents a la constitució del Parlament. Aquest termini acabaria el 25 de juny en el cas que la Cambra es constitueixi l'últim dels 20 dies hàbils que té per a fer-ho.

En la primera votació, el candidat necessita el suport de la majoria absoluta del Parlament (68 diputats) per a ser investit president. Si no aconsegueix la majoria absoluta, se sotmet a una segona votació l'endemà passat en la qual necessita només majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si el candidat proposat no aconsegueix ser investit, poden tramitar-se successives propostes amb el mateix procediment durant dos mesos. Si passats dos mesos des de la primera votació no ha estat investit cap candidat, el Parlament es dissol de manera automàtica i es convoquen noves eleccions en el termini de 47 dies. En cas de forçar al màxim tots els terminis, els comicis serien a l'octubre.