La inflació a Catalunya inicia l’any amb un repunt del 3,3% per la retirada dels ajuts a l’electricitat

Els aliments pugen un 7% mentre a l’Estat l’IPC augmenta fins al 3,4% al gener

Imatge d'una persona consultant una factura de la llum

Imatge d'una persona consultant una factura de la llum / arxiu

ACN

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha iniciat el 2024 amb un repunt del 3,3% a Catalunya per la retirada dels ajuts a l’electricitat, que han encarit la factura energètica. De fet, l’IPC mensual en l’electricitat, el gas i altres combustibles puja un 8,1% a Catalunya, cosa que significa que l’energia és un 8,1% més cara que al desembre, mentre que la taxa anual passa d’un -18% el desembre, a moderar-se només -2,9% al gener.

Els aliments mantenen una tendència a l’alça, amb un augment interanual a Catalunya del 7% (+0,1%), que se situa en el 0,4% en el cas de l’índex mensual. A l’Estat, l’IPC puja tres dècimes fins al 3,4%, i se situa per sobre del català, amb augments tant en l’energia com l’alimentació.

La inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, va ser del 3,7% a Catalunya, quan fa un any es va situar en el 6,9%. A l'Estat va retrocedir dues dècimes, fins al 3,6%, l'Institut nacional d'Estadística apunta que l'habitatge, amb un creixement anual de l'1,5%, va ser un dels factors que més va contribuir en l'augment de l'IPC a l'estat espanyol. 

Al conjunt de l'Estat, Canàries va registrar l'IPC anual més elevat, amb el 4%, mentre que el més baix es va donar a la Comunitat de Madrid, amb el 2,7%. Segons l'INE que la taxa mensual fos del 0,1% va ser per l'habitatge (+3,3%) i aliments i begudes no alcohòliques (+0,5%). Per contra, el vestit i calçat (-10,7%) i oci i cultura (-2,1%) van patir baixades dels preus. 

L'oli lidera la pujada dels productes

Els preus dels olis i els greixos es van enfilar un 44,4% a Catalunya en comparació amb el gener de 2023 i consolida la dinàmica alcista, ja que al desembre ja era d'un 38,4% interanual. La carn de porc va arrencar l'any un 10,9% més cara que fa un any i també destaca l'increment dels llegums i les hortalisses (+13,8%), la fruita fresca (+12,3%), la carn ovina (+8,7%), els ous (+5,3%) i el peix fresc i congelat (+4,7%). 

La comparativa amb el mes de desembre, en canvi, va experimentar una rebaixa la carn ovina (-3,2%), la fruita fresca (-2,1%) i els cereals (-0,5%). D'altra banda, van moderar la pujada la carn d'au (+0,1), la llet i els ous (+0,4), les begudes alcohòliques (+0,6%) i la carn de porc (+0,9). 

Els carburants i combustibles també van reduir-se amb l'entrada del nou any, un -8,1%, malgrat que van ser 1,9% més cars que el desembre de 2023.