La presència de dones en llocs directius cau un 6% a Catalunya el 2023 i s'estanca al sector de les TIC

La Cambra de Comerç alerta que el talent femení està "desaprofitat": "Continua el sostre de vidre"

Les conclusions de l'estudi 'Indicadors d'Igualtat de Gènere a Catalunya, en vídeo

Jordi Bataller

Jordi Bataller (ACN))

La presència de dones en llocs directius ha caigut un 6% a Catalunya el 2023 i s'estanca clarament al sector de les TIC, segons ha informat aquest dilluns la Cambra de Comerç de Barcelona en la presentació de l'estudi 'Indicadors d'Igualtat de Gènere a Catalunya'. "Hem passat del 39% de dones als llocs de direcció del 2020 a només el 33% del 2023. Creiem que la pandèmia hi ha tingut força cosa a veure", ha assenyalat la directora de l'Observatori Dona Empresa Economia (ODEE), Carme Poveda. A banda, la bretxa salarial per hora en aquestes ocupacions es manté força estable, entorn del 20,6% (41 euros/hora pels homes i 33 euros/hora per les dones). "El talent femení està desaprofitat. Continua el sostre de vidre", ha apuntat Poveda.

"La progressió cap a la igualtat, que va ser ràpida en els seus inicis, s'ha estancat en els darrers vuit anys com mostren la majoria dels indicadors", ha lamentat la directora de l'ODEE, que ha desgranat un estudi format per cinc blocs (formació, mercat de treball, sector TIC i R+D, condicions de vida i empoderament) que donen una visió completa de quina és la situació de la dona en l'economia i la societat a Catalunya. "La dona té un nivell formatiu superior als homes (un 58% del total de titulacions universitàries) i les noies joves tenen menys fracàs escolar (12% enfront del 15,8% dels homes), però aquest major nivell formatiu no s'ha traduït en una reducció significativa de les desigualtats en el mercat laboral", ha apuntat Poveda.

Bretxa salarial del 13% entre homes i dones

"Les dones continuen tenint una important bretxa salarial per hora (13% el 2021) i signen la majoria dels contractes a temps parcial (el 72% del total el 2023)", ha posat sobre la taula la directora de l'ODEE, que ha volgut raonar sobre aquesta bretxa salarial del 13%. "Hi ha molts factors, però se'n poden destacar tres: les dones estan en sectors amb salaris més baixos (serveis, salut, cures, educació), hi ha menys dones en llocs de responsabilitat i la perpetuació d'un biaix de gènere", ha reflexionat en veu alta Poveda. "En els últims vuit anys la reducció de desigualtats en el mercat laboral s'ha frenat en comparació amb la dècada anterior", ha insistit la directora de l'ODEE.

"I el sector de les TIC i R+D es pot dir que és el que presenta majors desigualtats de gènere", ha etzibat Poveda, que ha mostrat preocupació pel baix percentatge de dones que cursen carreres d'Enginyeria i Arquitectura (el 26%, només tres punts més que el 2015) i la baixa ocupació femenina en el sector TIC (el 31% el 2023, inferior al 33% de 2020 i només lleugerament superior al 29% de 2015). També sobresurt la baixa quota femenina entre el personal dedicat a R+D en el sector privat (només el 34%), mentre que en el sector públic hi ha més paritat.

El 43% de les dones serien pobres si visquessin soles

"Això significa que les dones estan igual de formades que els homes per fer investigació i tenen un interès similar en aquesta matèria, però les millors condicions laborals que ofereix el sector públic –horàries, de conciliació i d'estabilitat- fa que es dirigeixin principalment cap a aquest sector", ha recalcat la directora de l'ODEE. "L'estancament de les dones al sector de les TIC és un problema perquè es tracta del sector que presenta millors perspectives de creixement en el futur", ha avisat Poveda.

En el bloc referit a les condicions de vida, el més destacat és l'augment del diferencial entre la taxa de risc de pobresa femenina i la masculina (19% enfront del 17% dels homes, el 2023) possiblement per l'impacte més negatiu que ha tingut la covid sobre les dones, així com pels efectes de l’elevada inflació en productes de primera necessitat. "Gairebé la meitat de les dones (el 43%) serien pobres si visquessin soles", ha valorat la directora de l'ODEE.

Només un 28% d'alcaldesses a Catalunya

En l'àmbit de l'empoderament, l'estudi de la Cambra de Comerç aplaudeix l'important "salt endavant" en l'apartat de la política. "La paritat ha avançat més ràpid per l'impuls de les lleis, tot i que encara persisteixen desigualtats significatives, per exemple, a les alcaldies", ha comentat Poveda. De fet, en la legislatura actual hi ha només un 28% d'alcaldesses (un percentatge molt baix, però superior al 18% de la legislatura 2015-2019), un 45% de regidores a ajuntaments (era un 43% a la legislatura anterior) i un 51% de diputades al Parlament de Catalunya (era un 42% a l'anterior legislatura).

En l'àmbit de l'empresa, ressalta aquesta caiguda del 6% de les dones en llocs de direcció (sector públic i privat), un percentatge que ha passat del 39% del 2020 al 33% el 2023 a Catalunya. Pel que fa a la presència femenina a les juntes, presidències i secretaries generals de les 11 institucions més representatives de l'economia catalana (patronals, sindicats, cambres, col·legis professionals i institucions culturals) s'han identificat 125 dones enfront de 295 homes, el que significa que les dones són el 30%, un percentatge baix, però superior al 17% que representaven el 2017.

Finalment, en el món universitari l'empoderament "va molt més endarrerit". "Les dones tenen únicament el 25% de les càtedres, un percentatge una mica superior al 21% de 2015", ha explicat la directora de l'ODEE. "Aquesta infrarepresentació s'està corregint molt lentament, i caldria incentivar la renovació revisant l'edat límit de jubilació i aplicant criteris que tinguin en compte la maternitat", ha conclòs Poveda.