El Suprem estableix que els 15 minuts de cortesia per fitxar a l'inici de la jornada laboral són temps treballat

Una resolució del tribunal també determina que l'esmorzar es considera igualment "temps de treball efectiu"

El Suprem estableix que els 15 minuts de cortesia per fitxar a l'inici de la jornada laboral són temps treballat

El Suprem estableix que els 15 minuts de cortesia per fitxar a l'inici de la jornada laboral són temps treballat / Arxiu/EFE/J.J.Guillén

ACN

La Sala de lo Social del Tribunal Suprem ha resolt que els fins a 15 minuts de cortesia per marcar l'inici de la jornada laboral són legals en considerar-ho "temps de treball efectiu", segons recull en la sentència. L'alt tribunal matisa que és aplicable per al personal que tingui "control rígid d'horari" i no exerceixi responsabilitats a la companyia o tingui empleats a càrrec. La resolució també apunta com a temps treballat l'espai per esmorzar del personal. Es tracta d'una decisió arran del conflicte entre CaixaBank i CCOO, UGT i el Sindicat d'Empleat de CaixaBank (SECB) per aplicar el registre de la jornada i que desestima el recurs presentat per l'empresa.

La sentència, que anul·la part d'una altra prèvia de l'Audiència Nacional i neix dels recursos dels sindicats per incomplir l'acord col·lectiu de 1991 en matèria de temps de treball, considera que és un dret el temps per esmorzar -que limita fins a 20 minuts- i que si el registre a l'arribada al centre de treball es fa 15 minuts de l'hora marcada es considera correcte.

El Suprem recorda, d'acord amb un dictamen de 2023, que es recomana a les empreses disposar d'una guia amb "l'obligació de garantir que els treballadors la coneguin perfectament". En aquest sentit, sosté que l'elaborada per CaixaBank recollia que l'hora d'entrada era la definitiva i impedia disposar dels 15 minuts posteriors fossin considerats com a "treball efectiu".

Per això, la resolució apunta que el sistema de control d'entrada i sortida, inclosos en aquesta guia de la companyia, "poden alterar aspectes de forma unilateral" de les condicions de treball.