Has sigut mare o pare i vols demanar la prestació per naixement i cura del menor?

Descobreix com sol·licitar-la

Coneix la duració i les seves possibles ampliacions

Prestació per naixement i cura de menors

Prestació per naixement i cura de menors / @ pvproductions

Si has estat mare o pare d'un fill o filla, has adoptat o tens la guarda amb fins d'adopció o acolliment familiar, pots sol·licitar aquesta ajuda de la Seguretat Social. Aquesta ajuda, el 2019, va substituir i unificar la modalitat de les ajudes de maternitat i paternitat. T'expliquem com fer-ho!

Com sol·licito l'ajuda per naixement i cura del menor

Si vols fer-ho presencialment, has de demanar cita als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS). A més, necessitaràs descarregar-te prèviament el document a la web i dur-lo emplena't.

En cas de fer-ho online, tens dues opcions.

Si tens dubtes al respecte, pots demanar ajuda a Issa, l'assistent virtual de la Seguretat Social

Sol·licitar l'ajuda online

Opció 1:

  • Entra a la seu de la Seguretat Social i fes clic a l'opció 'Interessat'
  • Et demanarà la identificació, mitjançant clau permanent, clau pin, via SMS o amb DNIe o certificat digital
  • També hi pots accedir directament a través del següent enllaç
  • Quan t'hagis identificat, hauràs d'emplenar les dades sol·licitades i adjuntar la documentació corresponent

Des del portal podràs fer una simulació d'aquesta prestació i així podràs veure aproximadament quin serà l'import que percebràs i la duració del permís, segons la data estimada de naixement.

Opció 2:

Dins el portal de l'Institut Nacional de la Seguretat Social trobareu un apartat per fer tràmits sense certificat digital. 

Prestació per naixement, adopció o acolliment

Prestació per naixement, adopció o acolliment / freepik

Demana l'ajuda per correu ordinari

Si vols demanar l'ajuda per carta, pots descarregar-te el formulari a través de la pàgina web, emplenar-lo a mà i enviar-lo a la Direcció Provincial de l'INSS o de l'ISM corresponent per correu ordinari. La web de l'INSS té un llistat amb les direccions provincials corresponents.

Quins documents haig d'adjuntar

Tant facis la sol·licitud presencialment com online, necessitaràs entregar aquests 3 documents:

  1. DNI, passaport o NIE
  2. Sol·licitud de la prestació
  3. Si treballes per una empresa, necessitaràs el certificat d'aquesta, on aparegui la data d'inici del descans laboral per naixement i cura del menor. En cas que, l'empresa ja l'hagi enviat a l'INSS, no farà falta adjuntar-lo.

Altres documents a adjuntar

Per naixement: l'informe de maternitat, expedit pel Servei Públic de Salut i, el llibre de Família o certificat de la inscripció en el Registre Civil del menor 

Gestació per substitució: la inscripció de la filiació del nascut en el Registre Civil a favor del progenitor comitent (persona que confia la gestació del seu fill a una altra persona) o la inscripció de la filiació del fill en el Registre Civil espanyol a favor del comitent i de la mare biològica

Per adopció o acolliment: el llibre de Família o certificat de la inscripció en el Registre Civil del menor, la resolució judicial on aparegui la resolució administrativa o judicial de l'acolliment familiar i, si hi ha d'haver un desplaçament previ al país d'origen del nen adoptar, s'haurà d'aportar la documentació emesa per l'òrgan competent de la seva comunitat autònoma, en la qual es justifiqui l'inici dels tràmits per l'adopció.

Duració de la prestació

Des del 2021, els dos progenitors tenen dret al permís per naixement i cura dels menors. La duració és de 16 setmanes, distribuïdes de la següent manera: 

  • 6 setmanes obligatòries, ininterrompudes i a jornada completa, després del part. També es pot avançar a 4 setmanes abans del naixement del menor, això només ho podrà fer i gaudir-ne la mare biològica.
  • Les 10 setmanes restants es gaudiran en períodes setmanals de forma acumulativa o interrompuda, durant els 12 mesos després del part

En els casos d'adopció, serà mitjançant resolució judicial o administrativa.

Pots ampliar la prestació

A partir del segon fill, els dos progenitors poden ampliar una setmana per naixement, adopció o acolliment múltiple. Si el fill té una discapacitat també s'augmentaria una setmana per ambdós i, en cas de part prematur i hospitalització de més de 7 dies, fins a 13 setmanes com a màxim.