Haig de fer la Declaració de la Renda si estic a l'atur?

T'expliquem en quines situacions l'has de fer

I haig de declarar l'IRPF? També t'ho expliquem

Haig de fer la declaració de la Renda si estic cobrant l'atur?

Haig de fer la declaració de la Renda si estic cobrant l'atur? / Dragana_Gordic

El Periódico

En menys de quinze dies comença la campanya de la Renda 2023. Qui més qui menys està començant a recopilar tots els documents necessaris per fer-la correctament i declarar tots els béns i beneficis, entre altres. Però, de segur que tens més d'un dubte, oi? Què passa i com funciona l'IRPF? I si estic cobrant l'atur o un subsidi, l'haig de fer? Avui et resoldrem aquests dubtes.

El primer que cal aclarir és que als ajuts i subsidis per desocupació de modalitat contributiva se'ls aplica una retenció d'IRPF, per la qual cosa, més enllà de l'obligatorietat o no del contribuent de fer la declaració de la Renda, li convindria fer comptes per si li convingués presentar-la. És cert que el SEPE sol aplicar a l'atur una retenció mínima del 2%, per la qual cosa el més comú és que l'esborrany surti a pagar.

Per als aturats, l'obligatorietat o no de fer la declaració vindrà marcada per les normes que afecten qualsevol contribuent i que tenen a veure tant amb el nombre de pagadors que hagi tingut en un any fiscal com amb les quantitats totals rebudes.

Les dades de la campanya de la Renda 2023

Les dades de la campanya de la Renda 2023 / Agència Tributària

Hisenda considera que els aturats que reben una prestació tenen, en principi, dos pagadors: l'empresa per a la qual ha estat treballant i el SEPE. D'aquesta manera, estaran obligats a fer la declaració sempre que hagin tingut rendes superiors als 15.000 euros, amb l'excepció que els ingressos rebuts de segons pagadors i de pagadors posteriors no hagin superat els 1.500 euros. També estaran obligats a declarar IRPF si superen els 22.000 euros anuals del mateix pagador.

A la norma anterior se li pot aplicar una excepció que afecta els que capitalitzen l'atur, cobrant-lo tot d'una vegada. Aquestes persones estan exemptes de tributar IRPF i no ho han de declarar. Aquesta possibilitat s'obre a aquelles persones que utilitzen aquests diners per fer-se autònoms i comporta l'obligació de mantenir-se com a autònom durant 5 anys, almenys.

Una altra situació relacionada amb subsidis del SEPE i Renda, que necessita aclariment, té a veure amb l'ajuda per a majors de 52 anys, que tributa com a rendiment de treball. Els qui la reben sempre estaran obligats a presentar Declaració.