Com ajudar els nens a gestionar la seva vergonya?

Què et passa quan algú et força a fer una cosa en la qual no et sents preparat o simplement no et ve de gust? Segurament et tanques en banda i s’aconseguirà l’efecte contrari. Connectar amb els nostres fills i la seva timidesa i no forçar-los a superar-la són algunes de les claus.

Una nena amaga la cara amb les mans en senyal de vergonya

Una nena amaga la cara amb les mans en senyal de vergonya / drobotdean/FREEPIK

Raquel de Diego

Quan va ser l’última vegada que vas sentir vergonya? Segur que no fa gaire que has viscut alguna situació semblant. La vergonya és un sentiment derivat de la inseguretat. No és tan estrany sentir vergonya en una situació en la qual pots sentir-te exposat o humiliat, i que t’impedeix actuar amb naturalitat. Quan et passa, vols sortir fugint d’allà en aquell mateix moment, desaparèixer, esfumar-te, que se t’empassi la terra! Amb els anys aprens a camuflar-la, a evitar situacions de manera elegant i a superar-la en els casos en els quals vas aconseguint més seguretat en tu, desenvolupant altres destreses que t’ajuden a sortir-te’n quan et sents en dificultats. Quan a un nen el forcem a no ser vergonyós, no li estem donant ni l’espai ni el temps per aprendre les seves pròpies estratègies que necessitarà per superar i transformar la vergonya en una altra força reveladora que l’ajudi a sortir airós de la situació cada vegada que se li presenti. I si l’obligues, què pot passar?

Positive curly young woman pulls green sweater over head, has fun and hides face, looks from underneath, disappears in her clothes, gazes gladfully, isolated on pink background, copy space area

Quan sents vergonya, vols sortir fugint d’allà en aquell mateix moment / Wayhomestudio/Freepik

Pots fer-te aquesta mateixa pregunta de diferent manera. Què et passa quan algú et força a fer una cosa en la qual no et sents preparat o simplement no et ve de gust? Segurament et tanques en banda i s’aconseguirà l’efecte contrari: apareixerà la teva rebel·lia i una actitud de rebuig, et sona? En aquestes situacions, i de forma molt clara, el cervell rep els senyals d’alerta, tractarà de defensar-se d’alguna cosa que no és agradable per a tu i sorgirà l’evitació i el rebuig. Igual passa amb els nens, o coneixes algun cas en què no s’hagin negat a parlar o han fet just el contrari que solen fer amb tanta gràcia quan hem volgut quedar bé davant d’algun amic o familiar presumint de fills?

Perquè el primer que et diria que has de fer és «empatitzar amb tots dos, amb el teu fill i amb la seva vergonya». I, després, «no forçar». Ofereix-li confiança, mostra’t accessible si necessita que li donis un cop de mà, no el facis sentir-se sol en una situació així!

Encara que tampoc no parlis per ell ni adoptis el paper de mare o pare ventríloc. No funcionarà, ni l’ajudaràs en absolut. Puc proposar-te que triïs un moment tranquil i íntim per parlar de les seves emocions: «T’ha agradat que aquella persona s’acostés a tu per conèixer-te?», «Com hauria de ser per conèixer-te?».

Amb aquest «hauria de ser» així d’obert, perquè et respongui el que consideri important, veuràs que en la seva resposta es generen diverses opcions, perquè pot referir-se a com ha de ser la situació o com ha de ser la persona (com mostrar-se). I això el farà reflexionar sobre què farà en una propera vegada si hi ha possibilitats de passar per aquesta situació amb una mica més de grat. 

Mother with son

S'ha de triar un moment tranquil i íntim per parlar de les seves emocions / Racool_Studio/Freepik

[object Object]

Aquesta conversa la vaig tenir fa molt poc amb el meu fill en un dels nostres trajectes amb cotxe quan anàvem els dos callats i vam parlar sobre com és la seva vergonya i això ens va ajudar els dos a conèixer-la més bé.

  • Mamà, és que a mi em fa molta vergonya parlar amb gent que no conec.
  • Però si és una amiga meva i tracta de parlar-te per conèixer-te, també et fa vergonya?
  • Sí. També. I per això m’amago darrere teu.
  • Ah! T’amagues perquè et fa vergonya… Llavors, per què et serveix la vergonya quan la tens?
  • Doncs per protegir-me, mamà. Si no conec algú, la vergonya m’ajuda a protegir-me.
  • … i si la teva vergonya fos alguna cosa, què seria?, una cosa petita, gran, mitjana?
  • Seria un toro! Gran i negre. Amb dues banyes al davant, que es tapa quan se li acosta molt algú.
  • Ja ho entenc. I si jo volgués fer-me amiga d’aquest toro i acariciar-lo, com m’aconselles que ho fes?
  • Umm –es va quedar pensatiu–. Li has de parlar suau i acostar la teva mà a poc a poquet.
  • Que bé! M’has donat una alegria perquè jo creia que els toros són valents i es defensen també amb les seves banyes, però no sabia que al teu toro li agrada que l’acariciïn i li parlin baixet.

Ja sabem moltes coses més de la vergonya del meu fill i de com li agrada que es guanyin la seva confiança. La propera vegada, veurem com actua. De moment hem aconseguit que aquest sentiment l’hagi compartit des d’una conversa còmplice i plena de confiança. I, sobretot, és una reflexió molt autèntica per aprendre d’aquests grans savis amb els sentits ben desperts. Divertit, veritat?