PÒDCAST | Com explicar els Reis d'Orient als més petits de la casa?

Escolta la nova entrega del pòdcast educatiu de Regió7

Visita dels Reis d'Orient a Moià

Visita dels Reis d'Orient a Moià

Clara Puigventós i Gemma Torregrosa

Clara Puigventós i Gemma Torregrosa

Quan els teus infants comencen a fer-te preguntes incòmodes, que no sabem com respondre, si hem pensat com afrontar-les abans, segur que ens anirà molt millor.

Arriba un dia que els infants es comencen a qüestionar les coses, la veritat de coses que els hem explicat o que han viscut de manera natural fins aquell dia, però que de sobte, amb 8, 9, 10 anys comencen a tenir dubtes. Aquests dubtes o inclús afirmacions categòriques, si ja han arribat a les seves pròpies conclusions, poden venir de l’exterior, perquè altres infants, sovint més grans els hi desmenteixen les seves creences o d’ell o ella mateixa, si comencen a racionalitzar certes coses i a no trobar-li un sentit lògic.

Què hem de fer quan ens pregunten si els reis existeixen de veritat? Doncs haurem de prendre decisions, si explicar una història amb més o menys components màgics, o bé deixar que vagin trobant les seves respostes sense potser interferir gaire o explicar el que considerem més adequat segons les pròpies tradicions familiars i la maduresa del nostre infant. És important no tancar-se en banda a les seves preguntes, perquè les farà a un altre adult o infant, ja sabem que els infants quan busquen respostes les cerquen.

També és important no mentir d’una molt categòrica, podem cercar solucions intermitges si encara volem allargar un any més la màgia. Aquestes solucions poden ser preguntar-li a ella què en pensa? Com creu que arriben els regals a casa? Com pot ser que puguin anar a totes les cases en una única nit? I perquè no tots els nens i nenes reben els mateixos regals i inclús n’hi ha que no en tenen? Podem explicar-los que en pensem nosaltres, o bé deixar certes preguntes a l’aire, sense una resposta molt clarificadora que els deixi a elles la capacitat de continuar preguntant-se.

Sovint quan ja tenen clar que l’explicació clàssica no els convenç, podem fer-los partícips de la “màgia” que hi ha en ser rei o reina màgica i permetre’l així continuar gaudint de les tradicions sense sentir que és el final de la fantasia i la il·lusió, sinó l’inici d’una nova etapa. Demanar-li que ara que sap la màgia que hi ha darrere dels regals, també hi participi, que jugui a amagar, a mantenir la sorpresa, a fer regals pels altres.

Si quan en parlem obertament perquè el teu fill o filla ja té clares totes les respostes i s’enfada amb nosaltres que passa? Pot ser comprensible que l’infant senti una certa decepció que potser inclús arribi a enfadar-se amb nosaltres perquè se senti enganyat o enganyada. Molt de diàleg, comprensió i un cert temps l’ajudaran a recompondre les peces del trencaclosques i a trobar-hi un nou sentit com a infant gran.

Recorda que pots recuperar tots els programes a Ivoox o a Spotify.