Un aiguat al Bages i l'Anoia provoca dues esllavissades, un rescat i inunda trams de la C-55 i la C-15

Sant Vicenç de Castellet ha registrat 89 l/m2 d'aigua acumulada per un temporal que ha provocat grans acumulacions d'aigua en carrers de diversos municipis del Bages i l'Anoia

El temporal fa tallar un gual inundable a Sant Vicenç de Castellet

David Bricollé

ACN

El pronòstic del Meteocat que alertava de l'arribada d'un episodi de temps violent a la Catalunya central s'ha complert i les precipitacions han arribat aquest dimarts a la tarda a municipis d'aquestes comarques. L'Anoia i el Bages, en alerta vermella, han estat els punts on s'ha acumulat més aigua per metre quadrat, arribant als 89 l/m2 a Sant Vicenç de Castellet i els 35 a Òdena. L'aiguat ha provocat dues esllavissades, una a Montserrat i l'altra a Sant Mateu de Bages, a banda de complicar la circulació per dues de les principals carreteres de la regió, la C-55 i la C-15. Paral·lelament, Bombers ha rescatat 4 persones que s'havien quedat atrapades amb el cotxe a la riera de Marganell.

La pluja ha començat a assotar el Bages entorn 2/4 de 3 i s'han arribat a acumular fins a 89 l/m2 d'aigua a Sant Vicenç de Castellet i 23 l/m2 a Sant Salvador de Guardiola, tal com han mostrat Meteoclimàtic i Meteocat respectivament. Pel que fa a la resta de municipis del Bages participants la xarxa de dades meteorològiques de Meteocat, s'han registrat 15 l/m2 a Artés; 4.4 l/m2 a Cardona i 3.8 a Castellnou.

Els Bombers de la Generalitat han rebut 56 avisos de la regió centre, 20 dels quals del Bages. Un d'aquests ha estat un rescat a 4 persones que s'havien quedat atrapades amb el cotxe a la riera de Marganell, a l'altura de Castellbell i el Vilar, a prop de les 3 de la tarda. Els Bombers hi han destinat 6 dotacions.

El rescat dels Bombers a la riera de Marganell

El rescat dels Bombers a la riera de Marganell / Bombers

La resta d'avisos han estat relacionats amb inundacions de baixos, branques trencades o petites esllavissades, segons ha indicat el cos a aquest diari.

La pluja i les esllavissades també han obligat a tallar dues carreteres de la regió central. Per exemple, a Monistrol, el temporal ha provocat una esllavissada a Montserrat i ha fet tallar la carretera BP-1103 en ambdós sentits fins poc abans de les 8 del vespre. A Sant Mateu de Bages també s'ha interromput la circulació per la carretera BV-3003 per despreniments fins al voltant de les 7 de la tarda

Un altre municipi on també s'ha fet notar el temporal és Sant Vicenç de Castellet, on l'aigua ha caigut acompanyada de calamarsa. Diversos carrers han quedat coberts per alguns centímetres d'aigua, fet que ha complicat la circulació de vehicles per la zona. La pluja també ha fet que la riera de Castellet, que tot just va desbordar-se fa 23 anys, incrementi el seu cabal de forma inusual. Per això s'ha tallat el gual inundable que connecta el nucli del municipi amb el polígon del Clot del Tofau. L’increment del nivell de l'aigua amb les pluges ha fet que sigui perillós circular-hi, per la qual cosa s’ha prohibit l’accés.

Molt a prop, al Pont de Vilomara, l'aigua ha aprofitat la pendent d'un dels carrers centrals de la urbanització Marquet Paradís per crear una riera improvisada.

El temporal d'aquest dimarts ha creat una petita riera als carrers del Pont de Vilomara

David Caballero

Una situació similar s'ha viscut a Palà de Torroella, on l'aigua, que baixava amb força de zones boscoses, ha inundat i tenyit de fang carrers del municipi.

El temporal inunda carrers a Palà de Torroella

Redacció

Per un altre costat, la calamarsa també s'ha vist a Canet de Fals, on el temporal ha anegat amb força camps propers al nucli urbà.

A l'Anoia, l'aiguat també ha estat notable a Òdena, que, segons la seva estació automàtica del Meteocat, a les 14.30 h ja s'acumulaven 35 l/m2 d'aigua.

La pluja inunda carreteres

La pluja ha comportat que en algunes carreteres de la regió, el trànsit es veiés compromès per l'aigua. Per exemple a l'A-2, entre Òdena i Castellolí, el ritme de circulació habitual s'ha vist trencat pel mal temps.

Conduir també s'ha convertit en tot un repte a la C-55 i a la C-15. En aquestes artèries del Bages i l'Anoia, l'aigua s'ha filtrat per alguns murs formant petites cascades i ha generat inundacions destacables en ambdós vials. Els carrils s'han convertit en rieres on els conductors han vist el seu trajecte dificultat per la quantitat d'aigua acumulada. Davant del temporal, el Servei Català de Trànsit ha fer una crida als conductors a circular amb precaució.

Altres afectacions al territori

El Museu de la Tècnica de Terrassa (MNATEC) ha hagut de ser desallotjat aquest dimarts a la tarda enmig de l'intens xàfec que ha caigut a la ciutat, que ha deixat 46,2 litres d'aigua per metre quadrat en mitja hora i ha desbordat unes rieres que han arrossegat alguns cotxes. En el cas del museu, l'avís que ha alertat els Bombers indicava l'esfondrament d'un mur del soterrani. El cos d'emergències encara revisa l'indret, però les primeres informacions indiquen que el dany no és estructural. A banda, la pluja ha afectat les carreteres C-16, C-58 i B-40 al seu pas per la ciutat, que s'han hagut de tancar. Prop de les 6 de la tarda han estat reobertes.

El temporal provoca inundacions importants a Terrassa

ACN

Les fortes pluges d'aquest dimarts han desbordat la riera de Santa Margarida i obliguen a tallar l'N-260 a la Vall de Bianya (Garrotxa). L'aigua ha cobert bona part de l'asfalt i els Mossos han hagut de tallar el trànsit en els dos sentits. També hi ha hagut aiguats importants a zones interiors de les comarques gironines com a Riudaura. Aquí la riera baixa molt carregada i a l'escola del poble han hagut de trucar als Bombers perquè s'ha inundat part d'una de les estances del centre. Els Bombers també han hagut d'actuar en altres municipis com el polígon industrial de Riudellots de la Selva on s'ha inundat el carrer Onyar i també en altres serveis menors.

Algunes bales de palla arrossegades per la riuada a la Vall de Bianya

Algunes bales de palla arrossegades per la riuada a la Vall de Bianya / ACN