A qui afavoreix el vot en blanc a les eleccions municipals de Manresa?

Si no arriben al 3% dels vots, els vots en blanc aniran als grups parlamentaris més grans

Vot en blanc

Vot en blanc / Pixabay - treis

A Manresa, en les eleccions municipals de l'any 2019, hi va haver una participació del 61,61%, amb 32.513 vots, 252 en blanc i 112 de nuls. Amb aquestes dades, ERC i JxCAT van empatar amb 8 regidors, tot i que els republicans, es van endur finalment el triomf per només 11 vots de diferència per davant de JxCAT. Darrere, tot i que ja amb la meitat de vots, el PSC aconseguia 4 regidors, FEM-AMUNT, 3 i, Cs, 2. PP, Podemos i Vox van aconseguir menys vots. Tenint en compte que 252 persones van votar en blanc, fins a quin punt aquesta xifra va influir en el resultat final? Empleat sovint com a expressió de malestar amb la classe política, és molt important saber el seu significat i el valor que té en un procés electoral per no utilitzar-lo malament. Ho sabies que el vot en blanc sí que compte?

En què consisteix el vot en blanc

El vot en blanc consisteix a anar al col·legi electoral que ens pertoca durant el període de votacions i dipositar un sobre sense cap papereta a dins, deixant el sobre buit però dipositat, fent el mateix procés que si votem i escollim un partit polític en concret. Aquesta opció també es pot dur a terme a través del vot per correu. Això val tant per les municipals, com per a les autonòmiques o les generals, segons recull l'article 96 de la Llei orgànica 5/1985 del règim electoral general.

Segons l'actual llei electoral, aquesta classe de vot es considera vàlid, per la qual cosa se suma als vots obtinguts per les diferents candidatures per fer el repartiment de regidors. Tenint en compte que cada partit necessita almenys un 5% dels vots per obtenir un regidor, si hi ha vots en blanc, es fa més difícil aconseguir aquest 5%, especialment per a les formacions petites. En canvi, el vot nul, no compta per al total i, per tant, no afecta al repartiment de regidors.

Per què es vota en blanc

Tots els ciutadans, menys les excepcions que determina la llei, podem i tenim el dret i l'obligació d'anar a votar per tal de decidir qui ens governarà. Les eleccions se celebren cada quatre anys i hem de tenir present que les municipals són molt importants perquè són les persones més properes que ens governaran i en principi, hauran d'atendre totes les nostres necessitats i vetllar pel benestar comú de la població en la qual governaran com a partit.

Quan les persones voten en blanc pot ser per descontentament per part de la població o perquè no hi ha cap grup parlamentari al qual siguin afins

No hem de confondre el vot en blanc amb l'abstenció, ja que l'abstenció no compta com a vot vàlid, sinó que directament no es compta, perquè no hi ha hagut cap persona identificada que hagi exercit el seu vot amb la seva identificació corresponent a través de Correus, per exemple, o al col·legi electoral, el dia de les eleccions.

Votacions durant la jornada electoral de les municipals del 2019

Votacions durant la jornada electoral de les municipals del 2019 / Arxiu/Oscar Bayona

Aquest diumenge 28 de maig toca votar, si és que no ho has fet abans; així que, recorda: el vot en blanc pot afavorir els partits majoritaris, l'abstenció no afavoreix a ningú i el vot a un partit va directament a qui decideixis. 

Qui es presenta a les eleccions de 2023 a Manresa

Aquest any, la llista de candidatures per Manresa les encapçalen Marc Aloy per ERC, Ramon Bacardit per Junts, Anjo Valentí pel PSC, Roser Alegre per Fem, Andrés Rojo per Ciutadans, Ana Cecilia Querol per En Comú, Josep Lluís Javaloyes per al PP, , Joan Vila per Impulsem, Sergi Perramon pel FNC i Inmaculada Cervilla per Vox.

Quan sabrem el nombre de vots vàlids i nuls:

Això no ho sabrem fins al recompte de vots, ja que, el sobre que dipositem a l'urna està tancat per privacitat; així doncs, no podem veure què hi ha a dins, un vot nul perquè hi ha més d'una papereta, perquè hi ha diverses opcions marcades o perquè hi ha una papereta sense cap opció marcada. Aquesta última opció, queda exempta com a vot nul quan succeeix en municipis de menys de 250 habitants, passant-se a considerar com a vot en blanc. 

Quan trobem un sobre amb una papereta on es marqui una candidatura, legalment, ja retirada, es considerarà com a vot en blanc.

La llei D'Hondt és la que decideix sobre el vot en blanc

El vot en blanc perjudica els partits petits, ja que, segons la llei D'Hondt no hi ha representació política si no s'arriba al 3%. Com més vots blancs hi hagi, més vots calen per superar aquest 3% i aconseguir l'escó mínim necessari per entrar a formar part del govern.

El vot en blanc se suma als vots obtinguts per les diferents candidatures per fer el repartiment d'escons. Amb la llei D'Hondt, primer s'exclou a les candidatures que no hagin aconseguit almenys el 3% dels vots vàlids, en alguns casos, el 5%. Així doncs, aquests vots en blanc se sumen a les candidatures que han obtingut més del 3% o el 5%, segons comunitat autònoma, com per exemple València

Per entendre això, és millor utilitzar un exemple: en una circumscripció imaginària en què hi hagi hagut 1.000 vots a candidatures, 200 en blanc i 50 nuls, tenint en compte només els vots a candidatures, un partit necessitaria 30 vots (el 3%) per aconseguir un escó, mentre que en tenir en compte els vots en blanc en requeriria 36 (el 3% de 1.200).