Solsona s’apunta a saludar el pas fugaç dels corredors

Uns centenars d’espectadors surten al carrer per veure el pas dels ciclistes camí d’Andorra, molts d’ells lluïnt estelades en un to reivindicatiu

Toni Mata i Riu

Toni Mata i Riu

El pack de gorra brodada, samarreta, bidó i clauer val 15 euros a la furgoneta-botiga del marxandatge oficial de la Vuelta. Ho repeteixen en bucle i en castellà durant molta estona per si no t’ha quedat clar. Les estelades, les regalen. No els mateixos, per suposat, sinó dos voluntaris que reparteixen amb èxit petites banderes independentistes en una jornada a Solsona que ha començat amb la concentració d’un grup de manifestants davant els jutjats -que han aparescut amb la façana parcialment tacada de groc- en solidaritat amb els detinguts que hi han declarat acusats de ser una amenaça per la cursa. Uns metres carrer Sant Miquel avall, creuat el magnífic portal barroc, a banda i banda de la rotonda, a la carretera de Bassella i a l’inici del passeig de les Moreres, s'hi han anat concentrant veïns i passavolants encuriosits per assistir a l’efímer pas dels esforçats ciclistes. Vist i no vist.

Solsona era al punt quilomètric  29,6 d’una etapa que ha començat a Súria i ja no ha parat de pujar fins a Ordino i Arinsal (Andorra) després de passar pel Bages, el Solsonès i l’Alt Urgell. Del reclam popular de l’espectacle que implica una gran cursa ciclista n'hem tingut avui noves mostres amb la gentada que ha saludat els corredors a Súria, a Solsona i La Seu d’Urgell, per citar tres de les poblacions que han visitat en una jornada calurosa -però no tant- després d’un cap de setmana de pluges.

Abans que els ciclistes hi han arribat els Mossos, que tenien dues feines: vetllar per la seguretat de la cursa i dels presents i perquè la presència a la ciutat dels detinguts no derivés en incidents. Difícil, d’altra banda, perquè la concentració volia bàsicament fer visible la indignació per l’actuació de la policia espanyola. Una tercera tasca afegida l'ha resolt diligentment l’agent que ha fet servir una cinta per tallar una de les direccions de la rotonda que un cartell indicador marejat pel vent i poc afermat convidava erròniament a prendre als conductors.

Com és preceptiu, primer ha passat la caravana publicitària que ha omplert grans i, sobretot, petits de gorres i productes de regal. Després ha estat el torn de la insistent megafonia de la Fiat Ducato i, quan per fi ha callat, ha passat un cotxe de l’organització explicant que el pilot era a prop i agraïnt a tothom la seva col·laboració per fer de la cursa un espai segur. En català, cal dir-ho.

Res ha pertorbat el pas del ciclistes per Solsona. Un home xiulava la presència de les motos de RTVE i algun crit de «mentiders» ha deixat anar. D’estelades n’hi havia per tot arreu, fins i tot a la façana d’un edifici de la plaça, amb pancarta independentista i unes quantes banderes flanquejant-la, entre elles una de dimensions gegants.

Tres quarts d’hora després que deixessin Súria, els ciclistes han creuat el pont, han ser els models d’un munt de fotografies amb la ciutat vella de fons i han fugit esperitats en direcció a Bassella. Quan tothom ja havia anat a dinar, han arribar dues furgonetes més amb els operaris que netegen carreteres, pobles i ciutats dels cartells penjats prèviament. I aquí pau i després glòria.

Subscriu-te per seguir llegint