Trial

Toni Bou ho té tot a favor per arribar dissabte més enllà del 33

El pierenc en té prou amb una cinquena posició a la prova de Madrid per sumar el seu 17è Mundial de X-Trial, el 34è total de manera consecutiva

Toni Bou, durant una de les zones del trial d'Andorra, l'últim que ha guanyat

Toni Bou, durant una de les zones del trial d'Andorra, l'últim que ha guanyat / Repsol Honda

Jordi Agut

Jordi Agut

Ens hem atipat en els darrers mesos de sentir el número 33 en els mitjans de comunicació estatals. Era el nombre de victòries en Grans Premis de Fórmula 1 que aconseguiria Fernando Alonso si guanyava una cursa més. El bon inici amb Aston Martin ho feia pensar fins que el suflé va baixar i ara sembla que ningú no se'n recordi. D'altres esportistes que el sistema comunicatiu espanyol no té tan amunt, en canvi, ja han arribat al 33 i segurament el superaran dissabte. I no parlem de curses, sinó de Mundials.

Toni Bou serà 34 vegades campió del món de trial, 17 a l'aire lliure i 17 en pista coberta, si queda cinquè o més amunt a la prova de Madrid, la penúltima del campionat. És complicat recordar l'última vegada que el pierenc va quedar més avall d'aquest lloc de no mediar lesió o caiguda. Per tant, és pràcticament segur que celebrarà el títol sense necessitat de participar en l'última prova, que serà el proper cap de setmana a La Vendée (França). En tot cas, també guanyarà si Jaime Busto, segon classificat, no s'imposa a la capital de l'estat.

I és que els resultats de Bou són gairebé immillorables. Ha guanyat quatre de les cinc proves disputades entre el principi del 2023 i el final de l'any, al Palau Sant Jordi, a Pamplona, a Bordeus i a Andorra la Vella, i va ser segon a Wiener Neustadt, a Àustria, darrere de Busto. En total, 95 punts als quals cal sumar-ne cinc de bonificació per arribar a 100. Busto, per la seva banda, en té 75.

En la normativa d'aquesta temporada, a més, els pilots es poden descartar el seu pitjor resultat. El de Bou és el mencionat d'Àustria i el de Busto és un cinquè lloc a Bordeus. Totes aquestes operacions matemàtiques provoquen que Bou en tingui prou amb ser cinquè per guanyar el títol.

Com a Andorra

Tot i el seu evident favoritisme, i de que segur que l'equip ja té preparades les camisetes commemoratives, Bou s'ho pren amb seriositat i recorda que "la cursa es disputa a casa de Repsol [un dels seus patrocinadors principals]. Farem el possible per aconseguir el millor resultat. Queden dues oportunitats per aconseguir el campionat i afrontem la cita com una més. Tenim molts anys d'experiència i donarem el 100% a Madrid. Buscarem tenir les mateixes sensacions que a Andorra amb la moto, passar les dues rondes i lluitar per la victòria".

La lluita pel tercer lloc del campionat també estarà molt oberta al Madrid Arena, la seu del trial, en una competició que arrenca a les 18.30 hores i que es pot seguir en directe pel lloc web x-trial.com. El company de Bou, el gallec Gabriel Marcelli, és tercer amb 58 punts, 9 més que Adam Raga (TRRS). Va sumar 12 punts a Andorra per 4 del seu rival, però Raga pot descartar-los i mantenir les opcions de ser tercer, tot i la seva actual posició d'inferioritat.

El fet cert és que, per ara, ningú no pot superar un Toni Bou que, amb 37 anys acabats de fer (el 17 d'octubre passat) sembla encara lluny de la retirada.