Poliesportiu

Els comissaris deixen entreveure que Manresa serà dilluns Ciutat Europea de l'Esport

Els representants d'ACES que han inspeccionat la ciutat entre dilluns i dimarts admeten que la candidatura és "molt potent" i esperen donar-li el vistiplau

Camuñas, Swanson, Alonso, l'alcalde Aloy, el regidor Valentí i Garde, durant la visita a l'Ateneu

Camuñas, Swanson, Alonso, l'alcalde Aloy, el regidor Valentí i Garde, durant la visita a l'Ateneu / Mireia Arso

Jordi Agut

Jordi Agut

Els quatre comissaris de l'organització ACES que han estat durant dos dies inspeccionat la candidatura de Manresa per ser Ciutat Europea de l'Esport 2024 han deixat entreveure que la capital del Bages té gairebé feta la seva elecció, que s'ha de fer pública el proper dilluns, 20 de novembre. En cas afirmatiu, Manresa s'uniria a Basauri (Biscaia, 40.000 habitants) i Arganda del Rey (Madrid, 54.000 habitants) com a ciutats de l'estat espanyol que obtenen un reconeixement que ja va ser per a Igualada el 2019 i per a Martorell enguany. Poden aspirar-hi els nuclis entre 25.000 i 500.000 habitants).

Aquesta revelació ha estat feta en el decurs d'una compareixença a l'Ateneu de les Bases, una de les instal·lacions visitades per la comitiva, al costat de l'alcalde, Marc Aloy, i del regidor d'Esports, Anjo Valentí. L'expedició d'ACES la formen el secretari general de l'organització, el madrileny Hugo Alonso, el vicepresident, l'escocès John Swanson, un altre representant de la Comunitat de Madrid, Antonio Garde, i el català Joan Anton Camuñas. Ells quatre són els que han de determinar si Manresa és escollida, però tots han deixat clar que estaven encantats amb una candidatura que Alonso ha qualificat de "molt potent".

Els comissaris van arribar dilluns, dia en què ja van visitar les piscines municipals Manel Estiarte Duocastella. Entre l'agenda, molt atapeïda, també hi havia el projecte socioesportiu del Convent de Santa Clara i el Parc de l'Agulla, les instal·lacions de l'Oller del Mas, l'escola Oms i de prat i la zona esportiva del Congost.

75 de 100 punts

En la seva intervenció, Alonso ha explicat que ser Ciutat de l'Esport suposa "posar en valor les polítiques esportives de la ciutat, un reconeixement internacional i formar part d'una xarxa de 5.000 ciutats per compartir expierències i coneixements". ACES no només distingeix les ciutats europees, sinó també capitals, regions i fins i tot zones turístiques tant d'Europa com d'Amèrica. També hi ha "la possibilitat de finançament europeu. Ens presentem a diversos projectes i ajuts. Ara en desenvolupem quatre per valor de 2 milions d'euros amb la participació de les nostres ciutats".

Per a Alonso, el premi "és una eina emocional en mans dels ajuntaments per aconseguir millors ciutadans a través de la pràctica esportiva". Ha posat com a exemple Glasgow, capital esportiva europea del 2003 i també d'enguany, que va implantar la "recepta del moviment", per la qual la despesa sanitària baixava molt si la gent feia esport i, amb l'estalvi, s'invertia en instal·lacions per a gent gran.

Els avaluadors han de tenir en compte dotze categories. D'elles, els punts forts de Manresa "són els 6,5% del pressupost del municipi que es dedica a l'esport, quan la mitjana és entre el 2 i el 3%, la participació del 52% de la ciutadania en la pràctica esportiva, quan l'Eurobaròmetre parla del 40% al continent, i la pràctica paritat que hi ha entre homes i dones, a més de l'esport competitiu en bàsquet, natació, futbol, atletisme o gimnàstica. El primer cop que vaig sentir en nom de Manresa, quan tenia 5 o 6 anys, va ser pel bàsquet". Tots aquests aspectes sumen 100 punts i Manresa n'ha de treure 75 per ser escollida. La decisió es farà pública dilluns i Manresa recolliria la bandera com a Ciutat Europea de l'Esport a Brussel·les el proper 7 de desembre.

Per la seva banda, Swanson estava content per "ser aquí, ja que fa sol i a Glasgow, d'on soc jo, ara mateix tenim cinc graus i plovent". Va ser clar en afirmar que "fins ara hem sentit una presentació de la ciutat molt potent". Ell destacaria que els valors de la presentació eren que "l'esport és per a tothom i no és un extra. Ha de ser part del dia a dia per al salut i per al benestar de la gent. Hi ha molts estudis que diuen que els nens que fan esport tenen millors resultats acadèmics".

Al seu torn, el representant català, Joan Anton Camuñas, ha recordat que Manresa seria la quinzena ciutat del país a ser escollida. "Ens fa una il·lusió especial perquè és una candidatura treballada que traspua a tota la ciutat, fa esport des de fa molts anys. Per a ACES Europe serà un orgull si Manresa és escollida".

Sortida de la Volta femenina

Si Manresa és escollida Ciutat de l'Esport 2024, haurà d'organitzar almenys una activitat mensual dins d'aquest marc i amb aquest reconeixement. El regidor d'Esports, Anjo Valentí, ha revelat que és gairebé segur que una serà la sortida de la Volta a Catalunya femenina de ciclisme. Valentí ha recordat que "fins ara, la Volta femenina només tenia una etapa, però en la propera edició en tindrà tres i estem en converses avançades perquè Manresa sigui el punt de sortida d'aquesta edició històrica". L'Ajuntament, també representat per la cap de servei Sílvia Saura i pel tècnic Josep Perau, està preparant un programa d'actes durant el 2024 que s'espera fer públic, almenys en una part, quan Manresa rebi el nomenament de manera oficial.