Bàsquet: Lliga Endesa

Baxi-Obradoiro: Duel frontissa sense Dani Pérez

Els manresans disputen l'únic partit a casa de novembre davant d'un rival sempre incòmode amb la important baixa del base titular

Artem Pustovyi sol plantejar sempre molts problemes al Baxi quan s'hi enfronta

Artem Pustovyi sol plantejar sempre molts problemes al Baxi quan s'hi enfronta / A. Baulde/ACB Photo

Jordi Agut

Jordi Agut

Malgrat que el tema és tabú, situar-se amb sis victòries a la jornada 10 et porta més a pensar en què pots aconseguir al final de la primera volta que no pas a mirar cap avall. Sis triomfs significarien mitja feina feta per a la salvació 24 jornades per al final i voldria dir que en faltarien tres o quatre per ser a la Copa. De fet, amb nou, hi va entrar el València l'any passat. Amb els mateixos, en canvi, no ho va fer l'Obradoiro, el rival de diumenge al Nou Congost (12.30 hores, Movistar Deportes 2 i Ràdio Manresa).

A més, el Baxi afrontarà el partit amb la important baixa de Dani Pérez. Aquest dissabte al matí el club ha explicat que té una lesió al bíceps femoral de la cama esquerra i que estarà de baixa fins a nou avís. Aquesta baixa donarà més protagonisme a Brandon Taylor i Dani García i pot fer entrar Max Gaspà a la convocatòria.

Pel que fa al partit, els gallecs solen crear sempre molts problemes al Manresa, tant al Bages com a Fontes do Sar. El peculiar estil dels equips de Moncho Fernández, que com va dir Pedro Martínez entre setmana en una entrevista a La Voz de Galicia "són com el correcamins", sempre buscant nous trucs per sobreviure, els fan particularment esmunyedissos. Però el Baxi arriba amb la confiança de la victòria d'Andorra i amb la força de jugar a casa per únic cop durant tot el mes.

De l'Obradoiro, el tècnic del Baxi afirma que "tenen molta riquesa tàctica. Disposen de Howard, el germà del de Baskonia, que rebenta partits amb el tir. Scrubb o Pustovyi, que és difícil de defensar". Sobre l'ucraïnès, admet que enguany hi ha molts cincs a la plantilla per defensar-lo "però cap no és com ell. És molt gran i guanya bé la posició prop del bàsquet, molts cops fent tres segons que no li indiquen. L'any passat ja va fer 24 punts aquí amb l'UCAM. A més, està en un bon moment. Però hem de pensar en l'equip, els quatres tiradors, Scrubb, els escortes anotadors, els bases que penetren bé. Haurem de jugar molt bé".

La tirania de l'encert

La possibilitat d'anar bé o no en el partit, de tota manera, al final sempre va relacionada amb l'encert. Martínez admet que l'equip ha de ser persistent, però "és més fàcil si vas anotant, a part de cuidar d'altres aspectes del joc. Tot i això influeix en la consistència. Si vas jugant bé, defensaràs millor i tens més possibilitats de guanyar".

L'entrenador del Baxi també ha recordat la zona 3-2 de l'Andorra de dissabte passat, que gairebé provoca una remuntada. "Sempre ho treballem. L'Obradoiro també ho fa, però cada zona depèn de quins jugadors hi ha, si són més agressives, si canvien... No saps el que et trobaràs. Has de tenir recursos per afrontar què et trobaràs. A Andorra vam atacar bé la zona, però en un moment donat, no. No estic gaire preocupat pels canvis defensius. També és diferent si l'equip que la fa guanya o perd. Potser el que l'ha d'atacar guanyant especula una mica. Tenir-ho tot preparat és impossible".

Això també es pot aplicar als jugadors. "tots tenen molt esperit, però si estan encertats i tenen bones sensacions, al final del partit estarà més preparat per entomar tirs guanyadors. Un exemple, a València, Travanté Williams va entrar bé al partit i va prendre decisions guanyadores. D'altres dies, el mateix jugador, pel que sigui, no encerta tant. Llavors ha d'aparèixer un altre jugador. Tots tenen bona mentalitat, però tot depèn de com es trobi i també que si juga bé una jornada, en la següent estarà més vigilat. La mentalitat que tenim és sempre bona, però moltes vegades tot depèn de l'encert ".

L'Obradoiro ha perdut els quatre partits jugats a fora però en tres d'ells per menys de set punts. "Ho fan millor a casa, com tots, però per poca diferència. Hem d'esperar un rival molt dur".

Nova peça per a l'Obradoiro

L'Obradoiro arribarà a Manresa amb un nou jugador, tot i que és complicat que jugui. Es tracta del base ucraïnès Oleksandar Kovliar, que ja de reforçar una direcció de joc que va quedar tocada a començament de temporada per la baixa d'Eric Washington. Procedeix del Kalev/Cramo estoniài ha de complementar, a mig termini, el joc de Zurbriggen i Pol Figueras.

Del rival, Moncho Fernández, l'entrenador, explicava que "per guanyar has d'igualar el seu esforç. Treballen molt bé, sobretot en coses que potser no tenen tant a veure amb el talent i de les que no es negocien. Espero un rival fort".