Bàsquet/Super Copa masculina

Olesa-Esparreguera: Torna el derbi de la passió 24 anys després

Ha passat gairebé un quart de segle de l'últim cop i aquest dissabte els equips sènior masculí dels dos pobles veïns es veuen les cares en competició oficial amb els visitants en el lideratge de la Super Copa

Marc Fontanals (7) és un dels puntals de l'Olesa, que oficiarà d'equip local avui

Marc Fontanals (7) és un dels puntals de l'Olesa, que oficiarà d'equip local avui / Àlex Guerrero

Les rivalitats i derbis entre equips de pobles propers és un d’aquells intangibles que fan grans els esports d’equip. Una circumstància a la qual, quan se li suma el respecte mutu entre entitats, encara el fa més gran. Amb aquesta premissa entre cella i cella, jugadors, cos tècnic i aficionats del Nou Bàsquet Olesa i Tenea CB Esparreguera es veuran les cares avui, a la pista del primer, a les sis de la tarda. L'última vegada que va passar va ser fa gairebé 24 anys, el 21 de febrer del 2000, i va ser al pavelló del poble de davant.

Crònica de Regió7 de l'últim partit entre els equips dels dos pobles, jugat a Esparreguera

Crònica de Regió7 de l'últim partit entre els equips dels dos pobles, jugat a Esparreguera / Regió7

El duel representarà una jornada històrica. Serà la primera vegada que el sènior A masculí de l’Esparreguera s’enfronti en competició federada al seu homòleg olesà d’ençà de la creació, el 2013, del Nou Bàsquet Olesa. Una circumstància que posa en valor la tasca feta pel club establert a Olesa de Montserrat, que en deu temporades ha assolit fins a cinc ascensos per ser, actualment, a la màxima categoria del bàsquet català, la Super Copa. Lluny queda el darrer enfontament a Olesa, el 25 d'octubre del 1999, també amb triomf local, en un any en què l'equip llavors forà va acabar baixant. La tendència, però, va canviar amb els anys, i mentre l'Olesa desapareixia i es refundava, l'Esparreguera anava mantenint més o menys el nivell. De fet, el partit d'avui arriba després d'un descens des de l'EBA dels verds i d'un ascens des de l'antiga Copa Catalunya dels vermells.

Últim partit jugat a Olesa, amb triomf local

Últim partit jugat a Olesa, amb triomf local / Regió7

Relacions amunt i avall

El més curiós del partit és l’estreta relació humana que presenten els dos clubs aquesta temporada. Que poc més de cinc quilòmetres i mig separin els dos pavellons no sembla justificar cinc jugadors del planter olesà, Rubén Morales, Sergi Alà, Ignasi Expósito, Ruben Moreno i Albert Merí, hagin militat prèviament al CB Esparreguera. Un fet que també coneix de primera mà el seu actual tècnic, Andrés Joya, que va entrenar a equips esparreguerins durant catorze temporades, sis de les quals al capdavant del primer equip. Un “avantatge d’inici” reconeix, tot i destacar que “sabem on se senten còmodes els seus jugadors importants, però durant el partit tot pot canviar. Arriben en molt bona dinàmica”. Els esparreguerins són colíders del grup juntament amb el nou filial del Baxi, el JAC Sants i el Martinenc, mentre que el Nou Bàsquet Olesa ocupa la setena posició de la taula.

Aquesta, però, no és l’única relació que el màxim responsable del Nou Bàsquet Olesa comparteix amb el seu equip veí. I és que el seu fill, Joel Joya, milita des d’aquest any al CB Esparreguera. Una relació que el tècnic qualifica de “curiosa”, però també “bonica”. Andrés Joya, a més, reconeix entre rialles que “a casa ens ho prenem una mica de broma, però tot i això mantenim les distàncies per no donar-nos massa informació”. Les coincidències familiars no s’acaben aquí. Els germans Dani Roy, militant del Nou Bàsquet Olesa, i Pau Roy, que ho fa al CB Esparreguera, coincidiran de nou sobre el parquet, en aquesta ocasió, com a rivals.

El derbi d’avui coincidirà amb la presentació dels equips de l’entitat olesana, que rebentarà el pavelló amb les més de 400 entrades que el Nou Bàsquet Olesa ha posat a la venda. Una circumstància que no arronsa l’ambició esparreguerina, que com comenta el seu entrenador, Norberto Guerra, “ens donarà un plus de motivació per a donar continuïtat a la bona progressió que tenim”. Ell es mostra “convençut que serà un duel molt complicat”, tot i recordar que “hem de tenir clar que tots els enfrontaments de l’any són importants”.