Les entitats reclamen a l’Ajuntament de Manresa millores en els equipaments esportius

Els responsables de les associacions esportives valoren de manera positiva la designació de Manresa com a ‘Ciutat Europea de l’Esport 2024’, però esperen que la distinció serveixi per modernitzar-ne les infraestructures municipals

Representants d’algunes de les entitats esportives manresanes quan es va presentar la candidatura

Representants d’algunes de les entitats esportives manresanes quan es va presentar la candidatura / MIREIA ARSO

Les entitats esportives de Manresa han rebut amb satisfacció la designació de Ciutat Europea de l’Esport 2024, però esperen que la distinció serveixi per millorar i modernitzar la xarxa d’equipaments esportius municipals, en les seves respostes a l’enquesta que ha fet Regió7 entre una mostra amb un total de 16 entitats representativa de les diferents disciplines esportives que es practiquen a Manresa.

L’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (Aces Europe) va comunicar dilluns que havia atorgat a Manresa el segell de Ciutat Europea de l’Esport 2024. Des d’aquest diari, s’ha preguntat als representants de les entitats esportives manresanes quina valoració feien de la designació i per a què hauria de servir. Des de que l’Ajuntament va anunciar la seva decisió de presentar-hi candidatura, el teixit associatiu manresà li va fer costat.

Les respostes obtingudes han estat unànimes a l’hora de valorar la distinció de manera molt favorable. També resulta remarcable la majoria de respostes en què es considera el segell obtingut com un premi i un reconeixement tant a la riquesa associativa en nombre i varietat d’espots practicats a Manresa, com als èxits que s’obtenen a tots els nivells competitius, bé siguin individuals o bé col·lectius.

Alhora, hi ha coincidència en esperar que la distinció de Ciutat Esportiva Europea, si bé serveixi per donar visibilitat i projecció a l’esport manresà de cara a l’exterior i per teixir complicitats de cara a l’interior entre les associacions i amb l’Ajuntament i perquè la pràctica esportiva es converteixi en un fet quotidià i majoritari, el que els resposables de les entitats reclament és que, sobretot, el reconeixement s’aprofiti des de l’Ajuntament per aconseguir prou recursos per invertir en la millora i la modernització dels equipaments esportius municipals.

En aquest sentit, les entitats exposen que Manresa té greus mancances, tant de falta d’instal·lacions i infraestructures esportives, com de manteniment i posada al dia de les exsitents.

Les preguntes

1- Quina valoració feu de la designació de Manresa com Ciutat Europea de l’Esport 2024?

2- Què n’espereu i per a què hauria de servir aquesta capitalitat?

Manuel Artero (CF Pirinaica)

1- Aquestes designacions son importants per donar visibilitat a la nostra ciutat arreu del continent, fomentar la capitalitat dins la Catalunya central i crear un flux de visites i participacions en esdeveniments a Manresa que contribueixen a l’economia local.

2- Inversions per millorar els equipaments esportius municipals, els quals tenen moltes mancances. En el cas del Municipal Puigberenguer, la manca de graderies en un espai que té una mitjana de 400 espectadors als partits a casa del Primer equip. 

Elisabet Ventura Claret (CN Manresa)

1- Estem molt contents pel posicionament que representarà per a Manresa en un àmbit esportiu internacional. L’esport és una gran oportunitat de cohesió social per a les societats, i per a la salut física i mental dels nostres nens i nenes i joves. En aquest sentit, aquesta designació ha d’ajudar a promocionar la nostra ciutat i l’esport que s’hi fa i a visualitzar-ne la importància. 

2- Esperem que la ciutat, a través de la xarxa de Clubs i entitats esportives, pugui participar plenament d’aquesta capitalitat. Que es visqui l’esport, que ens ajudi a donar-lo a conèixer encara més, i que permeti generar sinergies entre entitats i institucions d’aquí i d’arreu. També ha de ser una gran oportunitat per posar al dia equipaments esportius que necessiten inversions i millores. Tenim un gran teixit associatiu de Clubs, amb persones molt implicades i il·lusionades (directius, tècnics, delegats, voluntaris, socis...), que fan possible el que gairebé és un miracle: el nivell esportiu dels Clubs de la nostra ciutat, que és impressionant. Però Manresa té un dèficit estructural d’espais per fer esport, i molts joves al carrer que podrien trobar en l’esport una via d’inclusió social i d’igualtat. Cal apostar més per l’esport, en molts sentits, i aquesta capitalitat és un gran moment per fer-ho. 

Xavier Llorente (Club Tir Precisió Manresa)

1- Pel que fa a la pregunta de la valoració, entenc que és molt bona, és una gran porta oberta a Europa i una promoció molt important. 

2- La pregunta sobre què n’esperem i per a què hauria de servir, entenem que hauria de servir per al llançament de Manresa a Europa i que aquest reconeixement reverteixi en ajudes tot tipus a l’esport manresà.

Pere Joan Pusó Matiñó (Club Manresa Futbol Sala)

1- La valoració no pot ser altre que positiva. Una designació d´aquest àmbit sempre és important per a la ciutat i per al seu ressò. Veig que l’Ajuntament ha treballat la candidatura molt acuradament i amb discreció. Manresa ho mereix també per la quantitat d’activitat esportiva, bona part de la qual, d’alt nivell. A partir d’aquest moment, el Covisa Manresa es posa a disposició del consistori per la promoció de l'esdeveniment de cara l´exterior, cedint si cal el logotip promocional a les samarretes de joc, publicitat estàtica o be altre tipus d’accions, siguin organitzatives o d’un altre caràcter.

2-Desconec la contraprestació que rebrà la ciutat per aquest esdeveniment. Si estem parlant de rebre una injecció econòmica, podria ajudar a millorar instal·lacions i per què no, podria ajudar també a avançar el ja sol·licitat Pavelló Esportiu, tan necessari i que, a hores d´ara, sembla que va per llarg. No estem bé en aquest aspecte i tot el que es pugui millorar s´ha de donar per bo.

Xavier Casimiro (Club Egiba)

1- És una bona noticia, no tant sols per l’esport manresà, si no per a tota la seva àrea d’influència. Manresa, amb les seves infraestructures, exerceix com a capital esportiva mes enllà de la comarca.

2- Espero que això serveixi per donar més visibilitat a l’esport de casa nostra. Però també hauria de servir per posar-nos al dia pel que fa als equipaments esportius. Nosaltres fa temps que collem les administracions per aconseguir un centre Nacional de Tecnificació Esportiva i, de fet, tots els partits ho van recollir a la seva campanya electoral. A veure si aquesta capitalitat ajuda a Manresa a aconseguir un Centre de Tecnificació de la Catalunya Central.

Joan Ontiveros (Club Patí Manresa)

1- Quan es rep un reconeixement, la valoració sempre és positiva perquè implica una feina col·lectiva ben feta al llarg del temps. A Manresa, han sorgit grans esportistes i entitats esportives molt rellevants malgrat ser una ciutat petita i no sempre amb prou recursos. Tots els manresans ens en podem sentir orgullosos.

2- Hauria de servir com a estímul per continuar treballant per l’esport i demostrar que som mereixedors de la distinció que ens han atorgat. Seria molt decebedor que es quedés com un ‘brindis al sol’, sense que la ciutat en surti beneficiada. Actualment, som moltes les entitats que treballem seriosament per situar els nostres esports en el panorama esportiu de la ciutat i del país. A nivell de l’hoquei patins, desitgem que per fi suposi un punt d’inflexió cap al salt qualitatiu en instal·lacions de qualitat, de les que estem tan mancats.

Junta directiva (Bàsquet Manresa)

1- Des del Bàsquet Manresa valorem molt positivament la designació, un element més per sentir-nos orgullosos de les entitats i clubs com el nostre que promouen l’esport a la ciutat. El Bàsquet Manresa té ganes de prendre part en els actes que s’organitzaran per l’any que ve i vol ser, tal com li correspon, un referent a l’hora de donar visibilitat a tot el que s’organitzi.

2- Esperem poder gaudir d’un impuls encara més accentuat de la promoció de l’esport a la nostra ciutat. A través de la capitalitat, s’ha d’aconseguir mobilitzar encara més del que ja ho fem l’activitat esportiva entre els nostres conciutadans. Si aconseguim una bona participació i difusió dels actes es podrà conscienciar de com d’importants són els clubs esportius i els seus equipaments per a la salut i l’oci a la nostra ciutat.

Maurici Casasayas (Esport7 Judo)

1- La nostra entitat valora molt positivament aquesta designació. Això demostra que Manresa té un potencial esportiu i que té una gran capacitat per organitzar, promocionar i portar a terme esdeveniments de moltes disciplines esportives que es practiquen a la nostra ciutat. Manresa te una tradició esportiva i un pes específic en la història de l’esport català en tots els seus àmbits, aficionats, professionals, elit, etc. Des de fa anys, esportistes de casa nostra han portat el nom de Manresa al lloc més alt amb la participació i amb resultats molt destacats als Jocs Olímpics i en mundials, europeus o estatals. Per a l’Esport7, aquesta designació és totalment justa davant de d’altres ciutats candidates a la designació.

2- Aquesta capitalitat de Manresa com a Ciutat Europea de l’Esport ens hauria de servir, primerament, per sentir-nos orgullosos d’aquesta designació. Una designació que hem guanyat gràcies al teixit esportiu dels clubs manresans. Ens ha de servir per tenir un esperit més positiu, per conscienciar-nos que tenim capacitat per superar-nos i que moltes vegades, amb pocs recursos, som capaços de fer i organitzar grans esdeveniments. Aquesta capitalitat ja sabem que no aportarà diners, però ha d’aportar il·lusió sobre tot aquest pròxim any 2024 per arremangar-nos i demostrar del que som capaços davant d’Europa.

Miquel Closa (Penya Ciclista Bonavista-Collbaix)

1- Tema valoració: crec que és positiu per Manresa. A veure si ens ajuda a deixar d’anar enrere, perquè ja ens passa tothom. 

2- Esperem que serveixi per potenciar tots els esports, no només uns quants. Que les institucions es posin les piles i que l’esport, les entitats i l’Ajuntament anem agafats de la mà per millorar Manresa.

Lluís Jou (Manresa Rugby Club)

1- En esport, sabem que tot suma. I per això no vam dubtar a adherir-nos-hi d’entrada. Si entrenes més, jugues millor. I si jugues millor, difons millor els valors de l’esport entre tota la teva gent a la qual servim desinteressadament en l’àmbit de l’esport no professional, en fomentar millors persones i una ciutat socialment més justa i solidaria des de la pràctica de la vida saludable i la companyonia del treball en equip.

2- Fent servir un símil del nostre esport, esperem un bon tercer temps per a la ciutat i per a totes les seves entitats. Som una ciutat amb moltes entitats que fan autèntics miracles per a centenars de federats de totes les edats, des de nens i nenes ben petits fins a veterans i veteranes; amb els pocs recursos que administrem i en unes instal·lacions esportives que, com en el nostre cas, voldríem més millorades com les que veiem en moltes altres ciutats a les que anem a competir. Si la capitalitat Europea ens permet accedir a recursos per millorar aquestes condicions en les quals treballem serà encara més que benvinguda. 

Jordi Roy (Avinent Manresa)

1- Valoració molt positiva. Manresa al centre de l’agenda esportiva catalana i fins i tot espanyola durant l’any vinent.

2- Cal col·laborar organitzant el màxim de esdeveniments possibles, perquè Manresa estigui sempre a l’aparador esportiu de Catalunya. Esperem que això comporti l’arribada de recursos extres o a tenir accés a algun tipus d’ajudes extraordinàries encara que sigui en l’any posterior a la nominació.

Ruth Guerrero (CE Manresa)

1- Manresa és una ciutat d’esport. Tothom a la Catalunya central ho té interioritzat. A Manresa es practiquen infinitat de disciplines i triomfem en categoria individual i col·lectiva a nivell català, estatal i europeu. Per tant, aquest és un reconeixement a tots els qui projectem la ciutat mitjançant l’esport amb la cultura del treball i de l’esforç.

2- Crec que tots som conscients que el percentatge del pressupost de l’Ajuntament de Manresa que destina a esports és insuficient. Així doncs, esperem que, d’alguna manera, aquesta designació permeti l’Ajuntament a aconseguir finançament d’altres administracions per poder millorar unes instal·lacions esportives municipals que, en alguns casos, han quedat obsoletes. l’Estadi Municipal del Congost, per exemple, hi ha el mateix nombre de vestidors ara que quan es va construir fa 40 anys. I, actualment, hi ha més del triple d’equips que als vuitanta. La grada cau, literalment, a trossos i pateix filtracions que s’han intentat arreglar en diverses ocasions sense que es resolguin definitivament. Si es pogués corregir, es podrien utilitzar espais amplis que hi ha sota. I, per exemple, crear o ampliar vestidors.

Cristian Resina (Biela Club Manresa)

1- Si han triat Manresa per ser Ciutat de l’Esport és perquè hi ha molta activitat esportiva. Només cal veure tot el moviment que hi ha de bàsquet, atletisme, futbol i de tot, per tant, és una bona tria.

2- A nivell esportiu qualsevol cosa que ens beneficiï a les entitats és bo, i si en podem treure rendiment econòmic, encara millor. En el nostre cas, si rebem ajut, ni que no sigui econòmic, simplement material, per poder organitzar les nostres proves, i si aquestes poden formar part d’un calendari d’activitats per a tot l’any, sempre serà ben rebut.

Vanesa Martínez (Club Patinatge Artístic Manresa)

1- Des de la nostra entitat valorem molt positivament la candidatura de Manresa a Ciutat Europea de l’Esport. Creiem que és una ciutat amb molt potencial en el món esportiu perquè hi ha una gran oferta d’activitats esportives, amb entitats molt reconegudes en l’àmbit nacional i internacional. A més a més, nosaltres com a club de base, aspirem a créixer i col·laborar en la millora de la qualitat esportiva de la ciutat. Considerem l’esport de base un essencial en la riquesa de Manresa i en el foment dels hàbits saludables.

2- Creiem que aquesta designació hauria de visibilitzar la diversitat d’esports a la ciutat, ja que és el que fa de Manresa una ciutat amb riquesa esportiva. Esperem que es tinguin en compte els esports minoritaris i els clubs petits o que estem creixent. No hem d’oblidar que Manresa son tots els i les esportistes de la ciutat, no només les entitats amb èxits internacionals. Ens agradaria que aquesta designació ens tingui en compte i ens ajudi a créixer, millorant les instal·lacions en les quals duem a terme la nostra activitat, entre altres.

Xavier Silva Galera (AE La Salle Manresa)

1- Si se’m permet l’expressió, em sembla brutal!! D’altra banda no em sorprèn després d’assistir a la nit de l’esporista manresà i veure els grans èxits assolits per manresans, manresanes i gent de la comarca que també practiquen esport a la ciutat. Per tant, molt i molt feliços. Com a president de l’A.E. la Salle i vivint el creixement esportiu en el món del bàsquet en primera persona, però veient i vivint també les dificultats d’espais que té la ciutat així com els equilibris que fa el consistori i els clubs per encabir tots els esportistes, considero que haurem de remar fort amb implicació màxima per part de tots els estaments, per fer d’aquest 2024 un any per no oblidar a la nostra ciutat.

2- Les fites han d’ajudar-nos a fer més i millor la nostra feina en molts àmbits. No voldria fer una carta als reis, anomenaré només quatre desitjos: D’entrada, la millora i ampliació d’espais esportius és cabdal; actualment la ciutat està molt per sota de les necessitats de clubs i entitats que practiquem esport en pavellons i camps esportius. Un altre anhel, i no menys important, fora fer arribar l’esport a totes les persones, esport per a tots i totes (diversitat funcional, cultural i social, discapacitat intel·lectual, gent gran, esports minoritaris,...); si hagués de definir Esport en una sola paraula seria SALUT. L’esport és fonamental per a la salut. També demanaria que es desenvolupessin sinergies entre les entitats esportives de la ciutat. Una bona iniciativa podria ser una Olimpíada Manresana. No voldria oblidar la formació dels formadors, en quan a les formes i valors, entenent que dels tàctics ja en són coneixedors. Però també la formació de les grades: en esports no federats ja trobem tutors de joc enlloc d’arbitratge, fora bo tenir de vegades també tutors de graderia, hem de ser conscients que la funció principal de les persones que assistim a les grades ha de ser l’animació.

Aleix Casadevall (The Club Padel i Tennis Manresa)

1- Creiem que és un reconeixement a totes les institucions associades a l’àmbit esportiu, on també hi inclou el nostre Tennis Manresa. En aquest sentit, i com a nous inquilins que som a Manresa, ens omple d’alegria veure com la Comissió Europea creu, igual que nosaltres, en el potencial que té aquesta ciutat i la seva relació amb l’esport. Així que valorem molt positivament la designació.

2- Aquesta designació ha de servir per poder donar més valor i més suport de l’ajuntament i la Generalitat a les entitats esportives de Manresa, i també del Bages. A part, òbviament, nosaltres com a institució sempre obrim les portes de les nostres instal·lacions per fer-hi tot tipus esdeveniments associades amb l’esport i actes públics. Creiem que pot ser un pas important per portar esdeveniments esportius importants, i estarem preparats per quan arribin.

Carles Fernández (Beisbol Club Manresa)

1- Molt positiva i mereixedora per a una ciutat amb molta història i tradició en la cultura de l’esport.

2- Visibilitzar i donar valor a la gran oferta esportiva que té la ciutat. Millorar instal·lacions i recursos que es necessiten per fer un pas endavant en molts dels esports més minoritaris que ja tenen molta història a la ciutat. Motivar nous i innovadors projectes en els quals les diferents entitats esportives treballin de forma conjunta per sumar esforços.

Subscriu-te per seguir llegint