Moi Torrallardona perd el segon lloc, però manté el podi del Dakar

Armand Monleón conserva la tercera posició en la categoria de cotxes que domina Carlos Sainz

El camió de Moi Torrallardona, a l’etapa d’ahir | GEARD LAURENSSEN/EFE

El camió de Moi Torrallardona, a l’etapa d’ahir | GEARD LAURENSSEN/EFE / Redacció. manresa

Redacció.

Mitchel Van den Brink, Moi Torrallardona i Jarno Van de Pol (Eurol Rally Sport) no van tenir una bona etapa. Van entrar quarts i Ales Loprais (Instafrex Loprais Praga) els va arrabassar un altre cop el segon lloc del podi en una categoria de camions que domina amb molta claredat el txec Martin Macik (MM Technology Team), que en té prou en conservar l’avantatge adquirit.

La novena etapa del Dakar entre Hail i Al-Ula, amb 426 quilòmetres d’especial, va començar amb un minut de silenci en memòria del pilot de motos tarragoní Carles Falcon, de 45 anys, mort dilluns a conseqüència de l’aturada cardiorespiratòria causada per una greu caiguda durant la segona etapa del ral·li.

Era una etapa de tornada al punt d’inici del ral·li, tot i que hi van arribar per la part nord, fet que va estalviar els pilots haver de tornar-se a enfrontar a les pistes volcàniques. No obstant això, també van haver de conduir de manera precisa i amb cura per evitar les punxades i ser precisos en la navegació.

En aquest laberint, l’equip de Torrallardona va perdre 24’22’’ respecte del guanyador Gurt Huzink (Jongloed Dakar Team) però, sobretot, 19’45’’ respecte d’Ales Loprais, desavantetage que els va relegar a la tercera posició. A tres etapes per acabar el ral·li, sembla que el podi el tenen garantit, ja que mantenen més de 2 hores de marge respecte de la quarta posició que ocupa Janus Van Kasteren (Boss Machinery Team De Roy FPT), i que podran lluitar per la segona posició, que ara tenen a 17’18’’.

Loeb pressiona Sainz

En cotxes, Lucas Moraes i l’igualadí Armand Leon (Toyota Gazoo Racing) segueixen una etapa més ben instal·lats en la tercera posició, amb un cert marge de temps respecte de Guillaume de Mevius (Overdrive Racing), 27’54’’. El segon lloc, això sí, el tenen massa lluny com per pensar-hi (1:12:02). Ahir van ser setens, en una etapa que va tornar a guanyar el francès Sebastian Loeb (Bahrain Raid Xtrem) que apura les seves possiblitats per arrabassar-li el primer lloc a Carlos Sainz i Lucas Cruz (Team Audi Sport), segon ahir amb només 4 minuts cedits. No sembla que hagi de patir per perdre els 20 minuts de marge que encara té en les tres etapes que queden, malgrat que en el Dakar tot pot passar.

En motos, el nord-americà Ricky Brabec (Honda) segueix amb la seva estratègia conservadora. Encara no ha guanyat cap etapa, però es manté líder de la general. I ahir, va tornar a augmentar el seu avantatge respecte del segon classificat, el pilot de Botswana Ross Branch (Hero Motosport). Tot i això, els 7’09’’ és un marge tan mínim, que tot queda per decidir en aquesta categoria.

A l’etapa d’ahir, la victòria va ser per a Adrien Van Beveren (Honda). Brabec va fer segon, tot i haver sortit setè, mentre que Branch va cometre diversos errors de navegació i va fer cinquè.