Madrid acollirà el GP d'Espanya durant 10 anys a partir del 2026

El CEO de la Fórmula 1 Domenicali parla del projecte madrileny com a “complementari” al que s’està fent des de fa més de tres dècades al Circuit de Catalunya de Montmeló

Montmeló assegura que es negocia i treballa "amb bona sintonia" per seguir fent GPs 

Presentació del Gran Premi d'F1 a Madrid

Presentació del Gran Premi d'F1 a Madrid / EUROPA PRESS

ACN

Madrid organitzarà el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 a partir del 2026 i fins al 2035, per la qual cosa el Mundial de la competició més important de l'automobilisme torna a la capital espanyola més de 40 anys després, segons s'ha anunciat en un acte a Ifema Madrid.

L'acord s'ha oficialitzat en un esdeveniment que ha acollit un dels pavellons del recinte madrileny, al qual han assistit el president i CEO de l'F1, Stefano Domenicali; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida; el president de la Cambra de Comerç de Madrid, Ángel Asensio; i el president d'Ifema, José Vicente de los Mozos.

Així, després de mesos d'especulacions i rumors sobre la cursa de Madrid per ser seu del Mundial d'F1, es confirma el retorn de la competició a la capital d'Espanya, que es farà efectiva el 2026 i s'estendrà durant deu anys fins

Mentrestant, la Generalitat defensa que segueix negociant per ampliar el contracte per al Circuit de Catalunya, que expira en dos anys. En aquest sentit, aquest dilluns, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, insistia que rebien amb tranquil·litat la notícia d'un nou Gran Premi de F1 a l'Estat perquè la feina s'estava fent bé i la relació amb el campionat era bona.

Domenicali obre la porta a gran premis d'F1 "complementaris"

El CEO de la Fórmula 1, Stefano Domenicali, ha parlat aquest dimarts del nou Gran Premi de Madrid com a “complementari” al que s’està fent des de fa més de tres dècades al Circuit de Catalunya de Montmeló. “No hem d’oblidar que som molt forts a Barcelona”, ha dit Domenicali en una intervenció a la presentació del nou GP de la capital espanyola aquest dimarts des d'Ifema.

El CEO de l'F1 ha destacat que quan van veure el projecte plantejat per Madrid el van trobar “colpidor” perquè combina elements importants com la competició esportiva, la tecnologia o la sostenibilitat. “Madrid ha presentat un projecte molt innovador, interessant, és la vostra hora”, ha dit.

La rebuda des de Catalunya

L'anunci del retorn de la F1 a Madrid després de més de quatre dècades ha provocat el temor d'una afectació a les curses del Circuit de Catalunya, a Montmeló, que té firmat un contracte fins al 2026 amb Liberty Media, propietària de les proves automobilístiques. El Govern defensa que continua negociant per ampliar el contracte, que expira en dos anys. En aquest sentit, aquest dilluns, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, insistia que rebien amb tranquil·litat la notícia d'un nou Gran Premi de F1 a l'Estat perquè la feina s'estava fent bé i la relació amb el campionat era bona.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que el Govern està preocupat per millorar les oportunitats per a Catalunya sense comparar-se amb ningú". D'aquesta manera, en roda de premsa des del Palau de la Generalitat, ha valorat que Madrid aculli un Gran Premi d'Espanya de Fòrmula 1. "Més enllà que l'organització arribi a acords amb altres ciutats, seguirem treballant per estendre més enllà del 2026 el campionat que porta més de 30 anys a Catalunya", ha dit. En aquest context, ha afegit que el treball amb l'organització és "positiu" i que s'està "avançant".

En aquest sentit, el conseller delegat del campionat ha mencionat breument Barcelona en un discurs davant de la plana major del món automobilístic i de les administracions madrilenyes per donar la benvinguda al nou Gran Premi. Al fer-ho, ha destacat la cursa a Montmeló com cita "molt forta" en el calendari. 

Just abans, el president d'Ifema, Vicente de los Mozos, ha avançat els detalls del projecte madrileny, que comptarà amb l'únic paddock cobert de la competició que a més, estarà "climatitzat i amb tots els serveis imaginables pels equips" i tindrà, a més, "zones experiencials pels aficionats que no existeixen a cap gran premi".

Així serà en nou circuit

Segons ha detallat, han optat per una zona de 105.000 metres quadrats per a fans, una tribuna de 65.000 metres quadrats, capacitat per a 12 equips amb 450 metres quadrats per cadascun, 8 passos elevats i serà neutre en emissions de carboni gràcies a una planta de panells solars que s'ha d'instal·lar al costat.

Ara caldrà que la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) validi el traçat de 5,46 quilòmetres i 20 corbes per homologar-lo i sotmetre-ho als controls de seguretat.

Ayuso: "Ens bolcarem perquè Madrid sigui la casa de la F1"

Per la seva banda, durant la presentació, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que "no ha sigut fàcil" que el circuit acceptés tornar a la capital espanyola i ha defensat les bondats de celebrar-lo a "una regió que cada cop està més de moda a tot el món i que ressonarà en totes les comunitats autònomes per la relació estreta" que hi ha. "Totes les administracions ens bolcarem perquè Madrid sigui la casa de la F1", ha dit.