S'incendia una indústria dedicada a fabricar bases per fer sabó a Òdena

L'incendi ha quedat controlat a les 12 del migdia · En el moment dels fets no hi havia ningú treballant a les naus

Espectacular incendi d'una nau industrial d'Òdena

Bombers de la Generalitat / Ajuntament d'Òdena

Redacció

Fins a una trentena de dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat aquest matí en un incendi a la indústria RBT Química del municipi d'Òdena, situada a la BV-1106. Segons fonts del cos, a 2/4 de 5 de la tarda ja no hi havia flama activa i 1/4 de 7 el foc ja estava extingit. Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat a primera hora de la tarda l'ALERTA del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT.

El foc, que s’ha produït a les 6:48 hores, ha afectat una nau de la indústria que es dedica a la fabricació de sabó industrial. Les flames han cremat sencera una nau amb productes per elaborar sabó i han afectat també una construcció annexa. El cap de guàrdia de la Regió d'Emergències Metro Sud, Ramon Carreño, ha explicat en declaracions a l'ACN que l'estructura de la nau ha col·lapsat "per la gran càrrega de foc i el desenvolupament ràpid de l'incendi pels combustibles que hi havia". Els Bombers han centrat els esforços a evitar que el foc es propagués a la nau del costat, una empresa de mobles i sofàs. "Hem aconseguit aquest objectiu però encara estem treballant en l'extinció definitiva", ha detallat. 

El foc no ha causat ferits, tot i que el sostre de la nau ha col·lapsat i també s'ha vist afectada una empresa adjacent, vinculada al sector del moble. La carretera BV-1106 ha ha estat tallada durant més de quatre hores fins que s'ha restablert el trànsit.

Interior de la nau cremada

Interior de la nau cremada / Bombers de la Generalitat

En el moment dels fets no hi havia ningú treballant a les naus, però sí que hi havia gent a dins d'un habitatge proper a la fàbrica incendiada. Carreño, però, ha dit que "tot i que la casa es trobava molt a prop, en cap moment ha estat en perill però tenia la distància suficient perquè no l'afectés la temperatura ni el fum".

Incendi de la indústria de sabons d'Òdena

Incendi de la indústria de sabons d'Òdena / Ajuntament d'Òdena

A les 12 del migdia el foc ha quedat controlat i això ha facilitat la retirada d'efectius del lloc dels fets. Actualment, una dotzena de dotacions treballen en les tasques d'extinció, entre les quals tres vehicles autoescala, la Unitat de Col·lapses Estructurals (GREC), la Unitat de Riscos Tecnològics (GRIT), el Grup de Suport Operatiu (GROS), una Ambulància de Suport i el Furgó de Risc Químic.

El sostre de la fàbrica sinistrada ha col·lapsat i les flames han afectat també la construcció annexa

Segons fonts del cos, a 2/4 de 5 de la tarda la feina ja se centrava a remullar la zona per evitar revifades. El foc ha quedat extingit a 1/4 de 6 de la tarda. Durant l'operatiu, al lloc s'han desplaçat efectius dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Municipal d'Òdena, la Policia Local de Vilanova del Camí i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

A causa de l'incendi, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat). En una piulada a Twitter, Protecció Civil ha recomanat no acostar-se a la zona de l'incendi per evitar molèsties pel fum i per deixar treballar als equips d'emergències. L'avís ha estat desactivat a 2/4 de 5 de la tarda. El 112 ha rebut una 61 trucades relacionades amb aquest episodi.