Segueix-nos a les xarxes socials:

Accident a la mina de Súria: Tres geòlegs, dos d'ells vinculats a la UPC de Manresa, moren atrapats per un despreniment

Oscar Molina, Daniel Álvarez i Victoriano Pineda estaven fent una inspecció rutinària a Cabanasses quan s'ha produït la tragèdia

Accident a la mina de Súria: Tres geòlegs, dos d'ells vinculats a la UPC de Manresa, moren atrapats per un desprenimentAlex Guerrero

Tres joves han mort aquest dijous al matí a l'interior dela mina de Cabanasses de Súria, explotada per l'empresa ICL, en un despreniment que els ha atrapat. Oscar Molina (nascut a Sant Joan de Vilatorrada); Daniel Álvarez (Colòmbia) i Victoriano Pineda (Alacant) estaven fent una inspecció rutinària quan s'ha produït la tragèdia, segons ha confirmat Iberpotash. Dos d'ells eren estudiants de màster de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa de la UPC. Els cossos sense vida dels empleats han sigut rescatats aquest dijous a la tarda després de més de deu hores de treballs de recerca. Ja al vespre, els serveis funeraris se'ls han emportat de les instal·lacions.

La defunció dels tres empleats ha estat confirmada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una compareixença davant dels mitjans aquest dijous a la tarda. Fins llavors, representants d'ICL i la Generalitat mostraven prudència a l'hora de confirmar les tres morts -que els serveis d'emergències donaven per segures-.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la visita a la mina de Súria per la mort de tres persones

Durant la seva visita a Súria, Aragonès ha traslladat el condol als familiars i als seus companys de la mina. També ha explicat que la recuperació dels cossos, duta a terme pel Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i la brigada de salvament de la mina, ha estat una "operació complexa". El president ha explicat que per part de l'autoritat judicial s'obrirà una investigació i els Mossos d'Esquadra compliran amb les diligències.

Per la seva banda, el conseller delegat d'Iberpotash, Patricio Chacana, ha confirmat que l'accident ha tingut lloc a 650 metres de profunditat durant d'una inspecció que es duu a terme diàriament per comprovar que la zona on es treballarà és segura. Mentre feien les tasques de revisió, els ha sorprès la caiguda d'un llis (una roca del sostre de la galeria de grans dimensions) que els ha atrapat. L'empresa ha aturat la seva activitat fins que no es facin els enterraments. Els serveis funeraris s'han endut els cossos de les víctimes entorn les 7 de la tarda.

L'activitat a la mina, com es habitual en els cassos d'accidents mortals, ha quedat aturada totalment i els minaires que no han sigut necessaris per al rescat dels cossos han deixat les instal·lacions aquest matí en senyal de dol. En el moment de l'accident hi havia 200 persones a l'interior de la mina.

Treballadors joves

Un dels joves era de Sant Joan de Vilatorrada, un altre de Colòmbia (aquests dos estudiaven un postgrau a la UPC de Manresa) i un tercer d'Alacant (que estava fent un doctorat en geologia a la Universitat de Barcelona, que ha decretat un dia de dol). Les víctimes tenien 27, 28 i 31 anys. La UPC ha fet a les 13.30 hores un minut de silenci i ha traslladat, en un comunicat, el seu condol a la família i els amics de les víctimes.

En un primer moment, quan s'ha produït l'accident hi han intervingut els serveis de rescat de la mateixa empresa. Seguidament, s'hi han incorporat dotacions dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra, que han estat alertats a 2/4 de 9.

Els bombers han mobilitzat inicialment nou dotacions. Per la seva part, els Mossos d’Esquadra han activat l’equip de muntanya, la unitat canina i la de subsòl, mentre que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha enviat a Cabanasses dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i l’equip de psicòlegs per atendre companys i familiars davant de la gravetat de l’accident.

L'últim control a la mina va ser fa tres setmanes

Els consellers Roger Torrent i Joan Ignasi Elena, parlant amb els responsables de l'operatiu de rescat, a Súria

També hi ha treballant dins del recinte dos inspectors de Mines que han de fer un informe per determinar què ha passat. Així ho ha explicat el conseller Roger Torrent, que ha afegit que l'informe final "s'enviarà al jutjat que correspongui". Torrent també ha detallat que la mina d'ICL està sotmesa a controls periòdics per part del Departament d'Empresa i Treball i que "l'últim va ser fa tres setmanes, el febrer passat, sense cap expedient obert".

L'alcalde de Súria, Albert Coberó, ha dit que estan consternats pel fet i ha destacat la relació del municipi surienc amb les mines. L'Ajuntament decretarà dos dies de dol pels fets. Coberó ha explicat que l'últim accident mortal a la mina de Súria va ser fa 10 anys i no ha volgut fer cap valoració sobre la seguretat de les instal•lacions fins que acabi la investigació.

Una altra veu que s'ha manifestat sobre l'accident ha estat la del sindicat CCOO. En un comunicat, afirma que vetllaran "per aclarir les causes d’aquest lamentable accident" i prendran "les mesures oportunes per depurar les possibles responsabilitats". El sindicat també exigeix a la direcció d’ICL Iberia "que posi totes les mesures necessàries i es faci un correcte manteniment de les instal·lacions de la mina per garantir la seguretat de totes les persones que hi treballen, ja que aquest no és el primer accident greu que es produeix". 

I des del Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la seva intervenció a la sessió amb un missatge de suport a les famílies.

El Col·legi de Geòlegs lamenta el primer accident mortal a Espanya de geòlegs en una mina

L'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG) ha lamentat "profundament" en un comunicat la mort de tres persones aquest dijous a la mina de potassa de Súria, "el primer cop a Espanya que moren geòlegs en una mina". L'ICOG ha transmès el condol a les famílies, i alhora ha recordat que la seguretat de les instal·lacions mineres espanyoles "és molt alta". Segons indica l'ens a partir de les dades de la Direcció General de Política Energètica i Mines, des del 2005 la sinistralitat ha descendit "considerablement".

Els dos últims accidents mortals d'ICL van tenir lloc el juny 2020 a Vilafruns

Els dos darrers accidents amb treballadors mort a les mines d'ICL van tenir lloc el juny del 2020, en tres setmanes de diferència entre l'un i l'altre. Pau Camp, manresà de 45 anys i fill del compositor Manel Campva perdre la vida el 4 de juny a Vilafruns, a Balsareny, en caure-li a sobre una placa rocosa de grans dimensions, el que es coneix com un llis.

El dia 25 del mateix mes, Ángel Mielgo Raposo, de 55 anys i veí de Puig-reig, va morir sorprès per un despreniment. El sinistre es va produir a la cinta transportadora de la mina, que es va desprendre.

Et pot interessar:

Serveis d'Emergència a la mina de Vilafruns (Balsareny), el 2015

Reculant més enrere, el 2015, a Vilafruns mateix, el navassenc Sergi Font Vilardell, va perdre la vida als 26 anys mentre feia tasques de manteniment en caure-li a sobre una roca despresa de la galeria on es trobava.

Prem per veure més contingut per a tu