Un ocupa dispara i fereix amb perdigons un regidor de Sant Jaume de Frontanyà

El motiu de l'agressió amb l'arma de perdigons és un conflicte per la residència entre un ocupa i els propietaris de la finca

Eva Batlle

Nil Anselmo, fill de l’alcalde de Sant Jaume de Frontanyà i també regidor de l'Ajuntament, va resultar ferit aquest dimecres després que un home armat li disparés. Els fets van tenir lloc cap a 2/4 de 9 del matí en una masia de les Llosses, municipi del Ripollès que delimita amb el Berguedà. L’atacant, que seria un ocupa, es va atrinxerar a la casa de les Lloses després de disparar i ferir Anselmo, que va rebre l’impacte de 40 perdigons.

L’arrestat va rebre els Mossos d’Esquadra a trets i, finalment, va acabar reduït i neutralitzat pels agents del Grup Especial d’Intervencions (GEI) i detingut. També va resultar ferit de bala i el SEM el va evacuar a un centre hospitalari amb helicòpter. Un dels agents del GEI també va acabar ferit. Segons el sotsinspector dels Mossos al Ripollès, Rafael Manzano, l’estat de tots els ferits era lleu. El detingut està acusat de temptativa d’homicidi.

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo, i el seu fill, Nil Anselmo

L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo, i el seu fill, Nil Anselmo / Marc Canturri / Aquí Berguedà

S’havia atrinxerat a la casa, a tocar de Sant Jaume de Frontanyà, després de disparar i ferir el fill de l’alcalde -el propietari de la casa- ahir al matí. Anselmo no està greu però va rebre diverses perdigonades. Amb tot, no perilla la seva vida. El SEM el va evacuar amb l’helicòpter medicalitzat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell.

El motiu de l’agressió amb l’escopeta de caça és un conflicte per la residència entre l’ocupa i els propietaris. Ahir al matí, el propietari, segons els primers indicis, hi havia anat per recuperar la masia que havia comprat, però l’actual ocupant il·legal el va rebre a trets en el marc d’una discussió.

Amenaces de mort

Segons van explicar veïns de les Llosses, el jove atrinxerat havia de rebre l’ordre de desnonament de la masia pròximament, i ja havia amenaçat el propietari dient-li que el mataria si el feia fora. Manzano va explicar que no els consta cap denúncia entre els dos veïns.

Els fets van tenir lloc cap a dos quarts de nou del matí i els Mossos d’Esquadra havien muntat un dispositiu a la zona per intentar que l’home abandonés la casa. L’home es va negar a entregar-se i sortir de l’immoble. L’atrinxerat portava una arma de caça i després de disparar els trets, des d’una distància prudencial, segons van explicar els Mossos, ràpidament es va amagar a dins la casa.

Assalt de la casa

Llavors, la policia va activar els agents d’elit del GEI (Grup Especial d’Intervencions) i el Grup de Medicació i Negociació. Al lloc també s’hi van desplaçar agents de Seguretat Ciutadana i dels antidisturbis de l’ARRO. Els Mossos d’Esquadra tenien envoltada la casa. A les dues de la tarda, l’home no responia cap indicació dels Mossos i, per tant, no hi va arribar a haver negociació. Això va portar els GEI a assaltar la masia i a intervenir. L’home va rebre a trets els policies.