Un treballador ferit en caure-li a sobre una pedra d'uns tres quilos a la mina de Súria

Els fets han passat només tres mesos després de l'accident on van morir tres geòlegs

La bandera d'ICL a mig pal per l'accident mortal a la mina de Súria

La bandera d'ICL a mig pal per l'accident mortal a la mina de Súria / ACN

ACN

Ensurt a la mina de Cabanasses de Súria per un nou accident a una de les seves galeries aquest dimecres a la tarda. Un treballador va quedar ferit després que li caigués una roca d’uns tres quilos a un costat, a la zona de les costelles. La mina va haver d'activar el protocol d'emergències i Mossos va derivar el cas, sense diligències penals, a inspecció de treball. ICL, l'empresa gestora de la mina, va confirmar l'accident i va detallar que la galeria no és la mateixa de l'accident mortal que hi va haver el 9 de març i que va acabar amb la vida de tres persones. En aquest cas, segons va apuntar ahir ACN, el miner va haver de ser traslladat a l'hospital i va ser donat d'alta el mateix dia. 

L’empresa va explicar que el treballador ferit va ser un operari encarregat del sanejament d’una zona i que portava tot l’equipament necessari. Fonts sindicals van explicar a aquest diari que es tracta d’un operari que estava revisant una màquina que tenia un problema de funcionament. Expliquen que primer un minador, la màquina utilitzada per obrir noves galeries i extreure’n el material, va obrir una part i posteriorment hi havia de passar la bolunadora, la màquina encarregada de sanejar i assegurar la zona prèviament oberta. Aquesta segona màquina hauria presentat una avaria que li impedia anar enrere i això va fer que el tècnic avisés a la persona encarregada de revisar la màquina. Va ser llavors quan va caure la pedra, d’uns 20 centímetres segons l’empresa, a sobre de l’operari. L’empresa assegura que es tracta d’un accident lleu i assegura que no es va incomplir cap procediment. També ho desvincula de l’accident mortal de fa tres mesos i assegura que a la mina, com en moltes altres feines, el risc no és zero. 

CCOO condemna el nou accident

CCOO va condemnar a través d'un comunicat el nou accident. El sindicat exigeix a la direcció d'ICL que «implementi les mesures preventives» i «prengui les mesures necessàries per evitar nous incidents i garantir la seguretat de les persones que treballen a la mina». Fonts del sindicat consultades per aquest diari asseguren que aquest nou accident posa de manifest que fa falta més seguretat a la mina. En aquest sentit asseguren que hi ha una «pressió excessiva» tant cap als treballadors com per a la mateixa mina per tal d’aconseguir la màxima rendibilitat possible i que aquest fet estaria vinculat amb els dos accidents. Asseguren que s’està intentant obtenir una extracció de material superior a quan encara hi havia la mina de Sallent activa. 

L’empresa apunta que des de l’accident s’han pres mesures de seguretat com la compra d’un dron per fer una primera revisió de zones perilloses, però ho desvinculen de l’accident i asseguren que s’intenta millorar la seguretat a la mina de forma contínua i que, abans del sinistre, ja s’havien fet proves amb robots i altres alternatives per reduir la presència humana a les galeries.

CCOO té previst reunir-se la setmana que ve amb la representació sindical d’ICL per analitzar les causes de l’accident d’aquest dimecres i també analitzar la situació de seguretat a la mina. Paral·lelament, el sindicat assegura que estan a punt de tancar l’informe propi sobre l’accident mortal a la mina de Súria del 9 de març passat que va acabar amb la vida de tres persones. 

Oscar Molina (nascut a Sant Joan de Vilatorrada), Daniel Álvarez (Colòmbia) i Victoriano Pineda (Alacant) estaven fent una inspecció rutinària quan els va caure un llis de carnalita a sobre. Cap d’ells no van ser alertats que el sostre d’on els va caure el llis de carnalita era inestable,. Segons les conclusions de l’informe que van dur a terme els Mossos d’Esquadra, 80 minuts abans de l’accident ja havia caigut una roca d’uns 20 quilos just al costat, només a uns 2 metres, d’on van tenir lloc els fets. El cas està en fase d’instrucció als jutjats de Manresa.