El pic de l'episodi de calor fa superar els 40 graus a Organyà i Oliana

Els dos municipis de l'Alt Urgell formen part de la llista dels únics 8 pobles catalans que van arribar ahir als 40 graus

Una família menja gelat a Manresa per superar la calor

Una família menja gelat a Manresa per superar la calor / Mireia Arso

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Aquest dimarts a la tarda ha arribat el pic més alt de l'episodi de calor que afecta bona part de Catalunya, especialment la zona de Ponent, la Catalunya Central i la província de Girona. La jornada ha deixat xifres de rècord als municipis situats més a l'oest de l'àmbit de cobertura d'aquest diari, especialment a l'Alt Urgell. De fet, Organyà va ser el municipi de Catalunya que ha registrat una temperatura més alta, arribant als 41 graus a les 4 de la tarda. Oliana també és un dels 8 municipis que han superat la barrera dels 40, en el seu cas arribant als 40,4, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

S'esperaven xifres de rècord a la regió central, però l'epidosi de calor ha fet figa en alguns municipis que els dies anteriors ja havien arribat al màxim de calor d'aquest episodi. És el cas d'Artés, que aquest diumenge va ser el municipi que va registrar una temperatura més alta de tot Catalunya, amb 38,7°C, però aquest dimarts s'ha quedat a un grau menys. A Òdena, a tocar d'Igualada, tampoc s'ha arribat a la temperatura més alta d'aquest episodi, ja que el dia més calorós va ser també el diumenge passat. El mateix ha passat a Manresa, que aquest dimarts ha superat per poc els 35 graus.

Per altra banda, hi ha hagut altres zones que, tot i no arribar als 40 graus, han viscut aquest dimarts el dia més calorós del que porten d'estiu. És el cas de Solsona, que ha viscut 4 dies seguits amb moltíssima calor que avui han arribat al seu màxim, amb 38,4°C. També ha estat així a Cardona, amb 37,2 °C, a Berga amb 35°C i a Moià, amb 32,7°C. En el cas de Puigcerdà, aquest dimarts també ha assolit la temperatura més alta d'aquest estiu amb 34,7°C i crida l'atenció el cas de la Seu d'Urgell, que aquest dimarts ha superat els 38°C superant a municipis com Artés, Berga o Cardona que solen registrar sempre temperatures més altes que la capital de l'Alt Urgell.

Temperatura més baixa a partir de demà

Mentre que a escala estatal es preveu que l'episodi de calor duri fins dijous, a Catalunya es preveu que demà hi hagi una important baixada de les temperatures màximes a nivell general, però de forma destacada a la zona de Ponent i a la regió central. Mentre que aquest dimarts hi havia avís per calor intensa a totes les comarques catalanes arribant fins al nivell 5 de 6 en el cas de la zona de Ponent, per aquest dimecres només hi haurà un avís lleu al Barcelonès i al Maresme.

En aquest sentit, hi podrà haver descensos d'entre 3 i 5 graus a la Catalunya Central pel que fa a les temperatures màximes. Per exemple, al Bages el Servei Meteorològic de Catalunya preveu màximes de 35 graus, al Solsonès de 34 i a l'Alt Urgell, on s'han registrat les temperatures més altes de la regió, de 33 graus. Tot i això, hi continuarà havent una sensació tèrmica elevada i una temperatura habitual en aquesta època de l'estiu.