Una seixantena de municipis de la regió es troben en risc d’incendi

Les poblacions amb més afectació es troben a les comarques de l’Anoia, el Bages i el Solsonès

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat

Un helicòpter dels Bombers de la Generalitat / BOMBERS

Redacció/Laura Serrat

Una seixantena de municipis de la Catalunya central es troben en risc alt o molt alt d’incendi forestal. Els Agents Rurals han fixat el nivell 3 del pla Alfa, en el qual queden suspeses totes les autoritzacions per a activitats amb risc d’incendi forestal, en 24 municipis de l’Anoia, 19 del Bages, 11 del Solsonès, 4 del Berguedà i 4 de l’Alt Urgell. Es tracta de la darrera actualització dels Agents Rurals, que aquest diumenge ja van decretar el tancament dels parcs naturals del Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

De fet, Protecció Civil va anunciar aquest diumenge a la nit que posava en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d’incendi forestal que auguren «extrem» pràcticament tota la setmana. La decisió es va prendre en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d’emergències i organismes implicats. Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s’avisi ràpidament al telèfon d’emergències 112.

Una onada persistent i extensa

Davant la previsió que les temperatures, tant les mínimes com les màximes, augmentin durant les properes hores i dies, el Meteocat ha activat avisos per calor intensa amb categoria de perill alt en la majoria de les comarques del territori per aquesta setmana, i també manté activat el perill per calor intensa nocturna al litoral català. Segons el Meteocat, la predicció meteorològica indica que l’onada de calor serà «persistent i extensa», i que es mantindrà «com a mínim» fins divendres d’aquesta setmana.

Així, en les properes hores, a punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situï entre els 39ºC i els 41ºC, i el Meteocat no descarta que se superin els 40 graus durant més de cinc dies consecutius. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38ºC, i a la resta del territori entre 35ºC i 38ºC.

De fet, aquest passat diumenge ja es van superar els 40 graus a diversos indrets del territori, com és el cas d’Albesa, que va registrar la temperatura més elevada del dia, amb 40,7ºC. També es va superar el llindar dels 40 graus a la Femosa de Lleida, Castellnou de Seana, Vinebre, Seròs, Artés, Alcarràs i Gimenells.

Es tracta de la primera onada de calor d’aquest estiu a Catalunya, ja que els tres episodis de calor intensa observats fins ara havien durat entre un i dos dies, i no és fins que se superen els llindars de calor intensa almenys tres dies consecutius quan es considera onada de calor.

La previsió del Meteocat indica que a partir de dissabte la temperatura iniciarà un «clar descens», alhora que arribaran precipitacions, tot i que encara hi ha un grau d’incertesa elevat en referència a la quantitat i extensió.