L'acusat d'asfixiar la seva exdona a Manresa va buscar com matar algú per Internet dies abans del crim

L'encausat explica que no recorda haver-se intentat suïcidar en dues ocasions després dels fets

Així ha estat la declaració de l'acusat de matar la seva exdona a Manresa

ACN

Arnau Valverde

Arnau Valverde

L'acusat d'asfixiar i matar la seva exdona embolicant-la amb paper de film a Manresa l'any 2021 ha explicat que "va ser una reacció explosiva i irracional". L'home assegura que van discutir i que ell va reaccionar "fora de control", però que "no volia que passés el que va passar".

A.S.F., el manresà acusat d'assassinar la seva exdona, ha declarat avui en la quarta sessió del judici, però només ha volgut respondre les preguntes de la seva defensa i del jurat popular. L'encausat ha assegurat que tenien una relació de gairebé 20 anys i que mai havien tingut problemes remarcables. Ell va demanar el divorci i la relació va ser cordial fins que va començar a veure que les filles estaven afectades per la separació.

Els dies abans dels fets, l'acusat va escriure una sèrie de cartes amb pensaments homicides i suïcides i també va fer recerques a internet relacionades amb aquestes idees com per exemple "quin ganivet és millor per apunyalar", "quin àcid s'utilitza en atacs a dones" o també buscant maneres de suïcidar-se, segons ha explicat un pèrit dels Mossos d'Esquadra que va analitzar el seu telèfon mòbil. També va buscar on comprar paper de film a Manresa i quines mesures hi havien. Sobre aquests pensaments, l'encausat ha assegurat que passava una mala època i que cada cop notava més deteriorament físic i mental, però que no va demanar ajuda a ningú perquè era molt reservat. Sobre els escrits assegura que li passaven pel cap i que els escrivia per desfogar-se. "No parlava amb ningú perquè no volia i ho plasmava tot escrivint el que sentia en cada moment quan em sentia angoixat. Escrivia de tot, bàsicament els pensaments negatius, tant suïcides com homicides, com de qualsevol altre índole". En aquest sentit, ha reconegut haver tingut pensaments homicides però ho ha justificat dient que estava "ofuscat".

Sobre el dia dels fets ha explicat que va quedar amb la seva exdona amb l'excusa de recollir coses de casa i també de fer un joc de confiança que s'havia inventat amb l'objectiu de poder parlar sobre les seves filles. Aquell dia portava una motxilla amb paper de film, que assegura que necessitava per endur-se un monitor de la casa. Va ser un cop a casa quan estaven sols que, segons ha explicat, van començar a discutir. "Va fer una sèrie de manifestacions culpant-me de tot i dient-me que era un mal pare i que havia abandonat a les filles". "En el moment en què em diu això tinc el film allà i vull que pari de dir les coses que està dient", ha explicat i ha afegit que no recorda amb detall què va passar perquè va ser molt fugaç.

Després va marxar de la casa i es va intentar suïcidar a través de la ingesta de medicaments i a través de l'inhalació de CO₂ del seu cotxe, però no ho va aconseguir. Assegura no recordar res fins uns dies després, a la garjola de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa abans de declarar al jutjat. A preguntes de la seva advocada, també ha assegurat sentir-se molt avergonyit i penedit pels fets i pel mal que ha causat a la família de la víctima i a la seva pròpia. Sobre la possibilitat de no tornar a veure les seves filles ha afirmat entendre que és part de la culpa.

Els pèrits descarten un trastorn greu

Els pèrits psiquiàtrics que van analitzar l'estat de l'acusat d'asfixiar i matar la seva exdona a Manresa l'any 2021 asseguren que, després dels fets, patia un trastorn adaptatiu però que en cap cas tenia alterades les seves capacitats cognitives i volitives i que, per tant, entenia i era conscient del que feia. Per altra banda, els pèrits de la defensa contradiuen aquest diagnòstic i conclouen que patia un trastorn mixt ansiosodepressiu que, tot i que per definició no altera les capacitats cognitives i volitives, les podria tenir parcialment afectades. Ho relacionen amb les cartes de suïcidi que havia deixat escrites l'acusat.

Les pèrits judicials han explicat que el psiquiatre d'Althaia que el va analitzar després del seu intent de suïcidi li va donar l'alta amb un diagnòstic de trastorn adaptatiu. Una de les pèrits ha explicat que es tracta d'un trastorn molt comú en tota la població que, en cap cas, altera les capacitats cognitives i volitives d'una persona. Posteriorment, les pèrits van fer dues valoracions més a l'acusat en què van arribar a les mateixes conclusions.

Per altra banda, els pèrits de la defensa conclouen que A.S.F. tenia un trastorn mixt ansiosodepressiu i que la seva situació prèvia podria haver fet que quedés alterada la seva percepció de la realitat o de les seves accions. En tot cas, per definició, el trastorn que van diagnosticar no altera aquestes capacitats, segons han apuntat les pèrits judicials.

Subscriu-te per seguir llegint