Li demanen 485,5 euros

La Diputació de la Corunya reclama a un jove català mort en accident de trànsit les despeses de neteja de la via

L’organisme provincial va emetre una factura de 485 euros per la neteja i assistència a la carretera on es va produir el sinistre, l’AC-442, on la seva moto va ser arrossegada pel conductor d’un turisme que va ser condemnat a dos anys de presó i a la retirada del carnet

Josep Boan Rosanes, atropellat l'agost del 2020 per un conductor que va envair el carril contrari

Josep Boan Rosanes, atropellat l'agost del 2020 per un conductor que va envair el carril contrari / ACN

R. Prieto

La Diputació de la Corunya acaba d’emetre una factura a un jove mort en un accident de trànsit l’agost del 2020 a l’AC-442, al seu pas per la localitat corunyesa de Dumbría. L’organisme provincial reclama 485,5 euros en concepte d’«assistència i neteja» de via pel sinistre que va tenir lloc fa més de tres anys i pel qual el conductor d’un turisme que va envair el carril contrari, pel qual circulaven en Josep Boan Rosanes i el seu pare, va ser condemnat a dos anys de presó per envair el carril. La seva mare, la Pilar, després d’anys de lluita als jutjats i ara a la recerca d’una reforma del Codi Penal per als homicidis a la carretera es declara «destrossada» per la notificació enviada a nom del seu fill.

El Consorci de Bombers assegura que procedirà a anul·lar la multa al difunt per carregar-l’hi al responsable de l’accident, ja que en el moment del sinistre no tenien prou dades per dirimir la responsabilitat i l’hi van carregar al difunt per error. La Diputació de la Corunya va iniciar l’anul·lació de la tramitació de la multa quan va tenir coneixement dels fets. L’ens provincial demana disculpes a la família pel que ha passat.

El Josep va morir el 9 d’agost del 2020 quan el jove i el seu pare es dirigien a Santiago, últim trajecte del viatge per Galícia que tots dos havien iniciat a Barcelona, la ciutat on resideix la família. El jove va ser atropellat per un Peugeot que va entrar en una corba de l’AC-442, al seu pas per Dumbría, almenys a 116 km/h, i va envair el carril pel qual circulaven el jove i el seu pare, testimoni de l’impacte mortal. Més de dos anys va haver d’esperar la família per escoltar el relat del conductor que va acabar amb la vida del Josep quan només tenia 20 anys.

Malgrat que va negar que circulés de pressa, les empremtes, els vestigis i les restes a l’asfalt d’aquesta corba no van deixar cap ombra de dubte a l’equip d’investigació d’accidents: el turisme «en el moment en què va perdre el control circulava a 116 km/h com a mínim» en una zona limitada a 70 km/h. El senyal de limitació específica era 300 metres abans de la corba, la via era de doble sentit, amb dos carrils separats per línia contínua, la via estava seca, neta i en bon estat de conservació, la visibilitat era bona i no hi havia condicions atmosfèriques desfavorables.

Davant aquest diagnòstic de la Guàrdia Civil de Trànsit i les declaracions dels testimonis i l’acusat, la jutge va emetre el desembre de l’any passat una sentència condemnatòria per homicidi imprudent greu (les penes van d’un a quatre anys de presó i retirada del carnet d’un a sis anys). Però per a la família va resultar insuficient perquè ni és exemplaritzant per a l’acusat, que lamenten que no ha mostrat cap penediment, ni restitueix el mal causat: Asier G. S., de 30 anys, natural de la localitat corunyesa d’O Pino, ha sigut condemnat a dos anys de presó i a la privació del dret a conduir vehicles de motor i ciclomotors tres anys i sis mesos, així com a la inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. En no tenir antecedents i ser una pena inferior als dos anys, no haurà d’ingressar a la presó. Les famílies de víctimes de sinistres viaris es queixen de la normativa vigent: «La llei –adverteixen– no dissuadeix a cometre el delicte ni restitueix el dolor causat».

«Amb aquesta sentència, han matat una altra vegada el Josep, i a mi», lamentava la seva mare en declaracions a aquest diari tot just conèixer la sentència la família, establerta a Barcelona i d’origen gallec.