El judici per desallotjar l'espai social ocupat la Filadora de Manresa queda vist per a sentència

Les entitats que autogestionen el local propietat de Divarian de la plaça Sant Ignasi reivindiquen la seva tasca de "cohesió social"

Laura Serrat

Laura Serrat

El judici per desallotjar el local social ocupat la Filadora, situat a l'antiga oficina de Caixa Manresa de la plaça Sant Ignasi, ha començat aquest dilluns als Jutjats de Manresa, on s'han aplegat desenes d'activistes per defensar la tasca social que desenvolupen des de fa gairebé dos anys en aquest local propietat del fons voltor Divarian. Es tracta d'un espai on es duen a terme tallers i cursos de català i castellà, i on també acudeixen els adolescents de l'Escola Popular que per a les entitats ha esdevingut un "punt clau per a la cohesió social al barri de les Escodines". Per aquest motiu, reclamen poder arribar a un acord amb la propietat, qui de moment s'ha negat a negociar durant un judici que ha quedat vist per sentència.

La Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries de Manresa, que agrupa diversos col·lectius, va ocupar el gener del 2022 l'antiga seu de l'oficina de Caixa Manresa, que feia més de deu anys que estava en desús, amb l'objectiu que acollís les activitats de l'Escola Popular de joves, l'espai d'acompanyament a joves migrades AlQwa i l'Espai de Defensa Legal, que ofereix assessorament en processos judicials. "Des del principi, la idea sempre ha estat aportar vida en un espai buit, tot organitzant classes de català i castellà, tallers de fusteria, entre altres activitats que fomenten la cohesió social entre els veïns del barri", ha explicat una de les portaveus de la Filadora, Jana Compte.

En aquest sentit, alerta que, si finalment Divarian els aconsegueix desallotjar del local, es perdrà "un punt de cohesió social i acompanyament" per als veïns del barri. Un dels representants del col·lectiu A l'Aguait, Guillem Perramon, ha assenyalat que són precisament espais com els de La Filadora els que generen "més cohesió social entre la ciutadania i permeten connectar persones amb realitats socials sovint allunyades". En la mateixa línia Compte ha afegit que el fet de deixar locals buits "afavoreix les desigualtats socials i la pèrdua d'oportunitats als barris, perjudicant els col·lectius més vulnerables".

Les entitats que autogestionen l'espai expliquen que han intentat arribar a un acord amb el fons inversor, a través de l'Ajuntament de Manresa, per poder quedar-se al local. De moment, però, en el judici que s'ha celebrat aquest dilluns als Jutjats de Manresa la propietat no s'ha mostrat disposada a negociar i el judici ha quedat vist per sentència. Compte ha destacat que si finalment han de marxar buscaran un altre lloc per continuar la seva tasca, però que continuaran a les Escodines fins que no hi hagi una sentència que digui el contrari.