Els rescats a Montserrat es tornen a enfilar als nivells de prepandèmia

Els Bombers preveuen superar la norantena actuacions durant el 2023 a conseqüència de l’increment d’usuaris i visitants al parc natural 

Un escalador esperant l'helicòpter al parc natural de Montserrat

Un escalador esperant l'helicòpter al parc natural de Montserrat / BOMBERS

Laura Serrat

Laura Serrat

Els rescats i les recerques dels Bombers al parc natural de Montserrat ja s'enfilen als nivells de prepandèmia. Els efectius del cos han dut a terme fins al maig d'aquest any un total de 37 actuacions, una xifra que es troba quatre punts per sobre respecte al mateix període de l'any passat i vuit punts per sobre respecte a fa dos anys. El cap del Parc de Bombers de Collbató, David Colomé, constata aquesta tendència a l'alça dels darrers anys i assenyala que la previsió és que amb el recompte de finals d'any se superin els noranta serveis com l'any 2019 per l'increment de visitants a Montserrat.

Colomé explica que l'increment dels serveis respon a una major afluència d'usuaris a Montserrat, "que després de la pandèmia tornen a pujar". Des del 2021 la tendència és creixent, ja que aquell any la xifra de visitants va ser de 422.335, mentre que el 2022 aquest nombre es va elevar fins a 522.877, el que representa un 23% més. Colomé preveu que enguany el nombre de visitants s'acosti als 650.000 que hi va haver l'any 2019 i demana prudència a la ciutadania en les sortides a la muntanya.

Més senderistes rescatats i menys escaladors

El darrer estudi de les actuacions dutes a terme pels Bombers al parc natural de Montserrat indica que el 2022 hi va haver 81 serveis, el que representa un 17% més respecte a l'any anterior, quan van ser 69 sortides. De la vuitantena de serveis, 55 van estar relacionats amb el senderisme, el 67% del total. De fet, aquesta és l'activitat que més creix en nombre de rescats, amb catorze punts per sobre respecte al 2021. Per contra, cal assenyalar un dràstic descens en els serveis relacionats amb l'escalada, que han representat menys del 10% del total d'actuacions i la meitat dels darrers anys, amb un total de 8 sortides. Aquests serveis, principalment, han estat relatius a vies d'escalada llargues.

Les zones amb més incidència han estat els camins d'accés a Montserrat des de Monistrol, el camí de les Aigües i la drecera dels Tres Quarts, i al Bruc, la ruta circular d'Agulles i Frares, el Coll de Guirló, el Coll de Port i la Portella, passant pel refugi d'Agulles. Colomé assenyala que un aspecte positiu a destacar és la canal equipada de les Dames, una zona que tradicionalment registrava força accidents, no va requerir cap servei durant el 2022. Aquest fet, segons Colomé, indica que la regulació de l'accés en aquesta canal, establint un topall de persones per dia, amb l'objectiu d'evitar la sobrefreqüentació d'usuaris, ha reduït significativament el nombre de rescats.

Els serveis relacionats amb els visitants del monestir de Montserrat es van concentrar principalment en el camí de la Santa Cova i el camí de Sant Miquel, que van representar el 12,3% de les actuacions el 2022. Sovint, aquestes actuacions van ser necessàries a causa de caigudes o indisposicions de gent gran. Per aquest motiu, Colomé recorda als usuaris la necessitat d'adequar les sortides a les condicions físiques personals.

La majoria dels serveis van requerir l'ús de l'helicòpter, que va ser utilitzat en 43 sortides, representant el 53% dels casos. Colomé posa en relleu que l'ús de l'helicòpter és la manera més ràpida i segura de dur a terme la major part dels rescats o recerques. De fet, comenta que els serveis amb helicòpter van millorar considerablement el 2022 gràcies a l'obertura d'un heliport al costat del cementiri de Collbató, que és el punt base on es fa el trasllat dels ferits a l'ambulància.

Subscriu-te per seguir llegint