Veïns del carrer Casanova de Manresa es mostren sorpresos per la pistola de balins que va generar un episodi de pànic

L'home a qui li va caure l'arma a terra era habitual de la zona i ha quedat en llibertat amb càrrecs

El carrer Casanova de Manresa, on va tenir lloc l'estampida per la pistola de balins

El carrer Casanova de Manresa, on va tenir lloc l'estampida per la pistola de balins / L.S.

Laura Serrat

Laura Serrat

Veïns i comerciants del carrer Casanova de Manresa es mostren sorpresos per l'aparició d'una pistola de balins enmig de la via pública el passat divendres, quan a un home li va caure l'arma de la butxaca i va desencadenar una situació de pànic entre les desenes de persones que es trobaven a la zona. Els establiments que van viure en primera persona l'incident expliquen a aquest diari que l'home, un manresà de 37 anys que va quedar detingut per desordres públics, és habitual a la zona i que fins ara no l'havien vist mai amb la pistola de balins a sobre, amb la qual no va provocar ferits ni va mostrar una actitud intimidant. El Jutjat de Primera Instància número 1 de Manresa l'ha deixat en llibertat amb càrrecs.

Els fets van tenir lloc divendres al vespre al carrer Casanova de Manresa, entre el Passeig Pere III i el carrer Guimerà, quan una dona asseguda en una de les terrasses va veure com a un jove que es trobava a la zona amb un altaveu li queia una pistola de la butxaca i, alarmada, va cridar: "Una pistola"!, "Té una pistola!". Les persones que es trobaven a la zona ràpidament es van aixecar de les taules i les cadires i van sortir en estampida, corrents cap a la zona del Passeig i del carrer Guimerà. L'episodi va generar moments d'angoixa i pànic, amb comerços que van arribar a abaixar les persianes del seu establiment amb gent amagada a dins.

Un dels treballadors de la cafeteria de l'Aroma, Toni Cedeño, que va ser testimoni de l'episodi, explica que els comerciants i veïns han viscut amb "molta sorpresa" el fet que el veí detingut dugés una pistola de balins a sobre. "Poc abans de l'incident, estava passejant pel carrer amb un altaveu i demanant almoina i, de sobte, li va caure l'arma i va generar un estat de pànic, però ell es va retirar sense fer soroll", relata. Des de l'estanc del mateix carrer, Oriol Gómez, explica que es tracta d'un client habitual del seu establiment que fins ara mai havia generat preocupació entre els comerciants i desconeix les intencions que tenia amb la pistola d'aire comprimit.

Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís a les vuit i vint-i-tres minuts del vespre a través de testimonis que alertaven que al Passeig de Manresa hi havia "un home que circulava amb una arma". Aquest havia fugit enmig de l'enrenou generat i s'havia amagat a prop del Kursaal, al Passeig, on els Mossos poc després el van poder identificar i detenir quinze minuts després dels fets. Allà van comprovar que el que duia entre mans era una pistola de balins d'aire comprimit i que es trobava en un estat d'embriaguesa considerable. D'aquesta forma, van procedir a detenir-lo acusat d'un delicte de desordres públics, tenint en compte el pànic que havia generat al carrer.

Una vegada a la comissaria, va prestar declaració davant dels Mossos d'Esquadra, que van comprovar que en el seu expedient constaven antecedents de violència en l'àmbit de la llar i algun robatori puntual, però cap episodi que el vinculi amb la tinença inapropiada d'armes. La policia catalana afirma que es desconeix el motiu pel qual el detingut duia l'arma de balins a la butxaca, amb la qual no va amenaçar a ningú ni va causar cap ferit. Dissabte va passar a disposició del Jutjat de Primera Instància número 1 de Manresa, que en va decretar la llibertat, a l'espera de la celebració del judici que et dictamini les possibles responsabilitats per un delicte de desordres públics.

La regulació sobre l'ús de les pistoles de balins

La legislació espanyola estableix que qualsevol persona pot comprar una pistola de balins i tenir-la a casa sense necessitat de tenir una llicència d'armes, però el propietari té obligació d'inscriure l'arma a l'ajuntament del municipi on resideix i a la caserna de la Guàrdia Civil. El municipi emetrà una «targeta d'armes» que el propietari de la pistola de balins ha de portar a sobre sempre que la tregui del domicili. El municipi pot denegar o retirar la targeta d'armes per raons de conducta, per exemple si el propietari de l'arma la utilitza per disparar a algú o per matar animals.

Respecte al seu ús, només es poden fer servir en polígons, galeries i camps de tir homologats, i està prohibit l'ús d'armes d'aire o gas comprimit per a la caça. Durant el trajecte des del domicili fins al lloc on es poden emprar per a la pràctica esportiva, les armes han d'estar desmuntades o dins de les caixes o fundes, i acompanyades de la seva documentació.

Subscriu-te per seguir llegint