La filla de l'assassí masclista de València desperta després de dues setmanes en coma

La nena, de 13 anys, va caure des d'un segon pis quan intentava fugir del seu pare per salvar-se, després de veure com matava la seva mare a ganivetades

Fátima Mansouri, la dona assassinada pel seu home i mare de la Lluna

Fátima Mansouri, la dona assassinada pel seu home i mare de la Lluna / CAS OBERT/CEDIDA PER LA FAMÍLIA

Teresa Domínguez

Lluna (nom fictici), de 13 anys, es troba postrada en un llit d'hospital per les ferides gravíssimes que es va fer quan va caure des de la finestra de casa seva, en un segon pis, mentre fugia del seu pare. Acabava de presenciar com l'home assassinava a ganivetades la seva mare, Fàtima Mansouri. Era la tarda del 29 de novembre, al domicili de la víctima.

Mansouri, de 34 anys, havia denunciat el seu maltractador i se n'havia divorciat. I tot i la condemna que li va caure a ell, res va impedir que la dona es convertís en la sisena víctima mortal del masclisme a la Comunitat Valenciana d'aquest 2023; la número 54 a Espanya. Ocupa el lloc 1.236 en les víctimes de feminicidis masclistes des que hi ha registres, és a dir, des del 2003.

L'assassinat masclista de la Fàtima ha deixat dues nenes orfes. La petita, que aquell dia era a la guarderia, viu des d'aleshores amb els seus oncles. Igual que la Lluna, està tutelada per la Generalitat Valenciana. Juga i riu, aliena al que ha passat. Des de fa uns dies ha començat a fer visites a la psicòloga; no és fàcil explicar-li que la mare ja no hi és. I per què no hi és.

La gran de les dues, però, segueix hospitalitzada en un centre sanitari. "Fa dues setmanes que va despertar del coma. Gràcies a Déu està bé; està millorant molt". Parla la seva tieta, Butaina, la millor amiga de la Fàtima i segurament la dona que veurà créixer les seves filles i els transmetrà l'amor que ella els tenia i la seva fortalesa per sortir del maltractament i protegir les petites.

No parla

Per sort, la Lluna no pateix seqüeles físiques. Totes les proves han sortit bé. Gairebé un miracle, perquè un dels traumatismes més problemàtics el va rebre al cap. "Però psicològicament està malament. No parla. S'expressa amb les mans i amb la mirada", explica Butaina.

La Lluna va despertar fa un parell de setmanes del coma induït pels metges per afavorir-ne la recuperació. Durant els primers dies, ni tan sols reconeixia els seus familiars, amb qui sempre ha tingut una relació estreta. Van ser moments de molta tensió. "Des de fa dies ja ens reconeix a tots", aclareix la seva tia.

Del que va passar, no en parla. Ni li pregunten. "Però estem segurs, i els metges també, que ho va veure tot i ho recorda tot".

Els dies que intentaven ajudar-la a reconèixer la seva família, li van mostrar una foto de la seva germana petita. No va dir ni una paraula. Només "va començar a plorar", rememora Butaina amb la veu trencada. I teràpia? "Encara és aviat perquè parli o perquè la vegin els psicòlegs, ens han dit". Cada cosa, al seu temps.

Es quedaran amb la cunyada

Butaina s'emociona quan parla de la Fàtima. "No només era la meva cunyada. Per sobre de tot era la meva amiga, la meva germana". De moment, té en acollida la petita i quan millori la Lluna, és previst que vagi a casa seva, amb la seva germana. "La família de la Fàtima hi està d'acord. Estan feliços que les nenes es quedin aquí, amb mi. Saben que aquí estan bé".

El 5 de desembre passat, una setmana després del seu assassinat i gràcies a la solidaritat dels veïns, van poder reunir els 3.000 euros necessaris per enviar el cos de la Fàtima al Marroc. Ara descansa al cementiri d'Oued Zem, a dues hores de Casablanca. Com volien la seva germana i els pares.

En aquest moment, la prioritat són les seves nebodes. Sobretot la Lluna. Fa dos dies "va escriure als metges en un paper que volia el mòbil". És un progrés, però de moment no podrà ser. "A TikTok hi ha les fotos del seu pare i de la seva mare. I aquí hi ha totes les notícies. No volem que vegi tot això. Els metges tampoc. És millor que sàpiga les coses al seu temps". El camí serà llarg.