La veïna de Sant Salvador amb el deute perdonat va haver de deixar el pis que volia comprar

María del Carmen Goti es va endeutar per una acumulació de crèdits que va demanar per fer front al pagament de la hipoteca d’un pis que havia comprat l’any 2004 a Galícia

L'entrada dels jutjats de Manresa

L'entrada dels jutjats de Manresa / Oscar Bayona

Xavi Moraleda

Toni Galve, l’advocat de María del Carmen Goti, la dona de Sant Salvador de Guardiola a qui un jutge ha perdonat un deute bancari de 137.000 euros, va haver de deixar el pis que volia comprar a mig procés. Galve està convençut que si l'hagués mantingut potser el podria haver conservat. Goti va acumular un deute que no podia retornar amb préstes sobre altres préstecs bancaris. El pis l'havia comprat a la població de Fene (Galícia). L'advocat ha explicat que va renunciar a l'habitatge durant el procés judicial. En aquells moments, la dona ja s’havia traslladat a Catalunya, on tenia una filla, i va deixar de tenir interès a mantenir l’immoble.

L’advocat Toni Calve, de Repara tu deuda, ha explicat a Regió7, que per guanyar el cas judicial es va emparar en la Llei de la Segona Oportunitat, la qual s'aplica en casos en què «els acusats es troben en situacions d’insolvència econòmica i, si compten amb una sèrie de requisits, se’ls exonera de tots els seus deutes». Aquests punts que s’han de complir són per acreditar davant de la justícia que la persona és «deutora de bona fe», és a dir, que «no és que no vulgui pagar els seus deutes, sinó que no pot», segons Galve.

Durant el procés judicial, Goti va haver de demostrar al jutge les dades patrimonials i va haver d'aportar al procés les seves declaracions de renda, i amb aquests documents el jutge va ordenar la cancel·lació dels seus deutes. Com assenyala Galve, l’immoble de Fene «va ser liquidat», ja que quan la sentència va veure la llum, l’abril de 2023, la dona ja s’havia traslladat de Galícia a Catalunya i havia desistit de l'adquisició.

Pel que fa als creditors, Galve explica que en aquest cas, Maria del Carmen Goti "va intentar pagar els respectius préstecs". La llei fixa que si no és possible, aquests imports quedin coberts. En el present cas, la liquidació dels actius de Goti (el domicili que intentava comprar) «es va usar per pagar els creditors».

Galve va valorar aquest cas «molt positivament», ja que «va aconseguir alleujar el patiment d’una senyora de 72 anys, que arrossegava aquest problema des de fa prop de vint anys». Galve ha advertit que els bancs van intentar cobrar de totes totes i que la seva clienta, fins i tot havia rebut "moltes trucades amenaçadores per part dels creditors" o d'empreses de cobrament.

Des del 2004 fins al 2023

L’any 2004, la gallega va adquirir un immoble i per fer front al pagament va recórrer a un préstec hipotecari. Quatre anys després, amb la crisi de 2008, va quedar a l'atur per un ERO a l'empresa on treballava i «els seus ingressos es van desplomar de cop, mentre havia de continuar pagant una quota de 1.000 euros d’hipoteca, una quantitat que si no hagués estat acomiadada podia assumir", com ha explicat el seu advocat. En l'intent de resoldre el problema, va demanar diversos préstecs en l'intent de sortir dels seus deutes, i va aconseguir l'efecte contrari acumulant unes xifres que no va poder assumir. L’any 2017 va iniciar el procés judicial que ara s'ha donat a conèixer. La sentència definitiva que la va alliberar dels pagaments va sortir l’abril de l’any passat i els advocats l'han donat a conèixer ara.

Subscriu-te per seguir llegint