El 70% de l’energia robada a la Catalunya central deriva de plantacions de marihuana

A les comarques centrals s’han detectat 929 casos de frau elèctric, amb 25 GWh defraudats, que equivalen al consum anual de Monistrol de Montserrat

Les plantacions de marihuana representen el 70% de l'energia defraudada a la regió

Les plantacions de marihuana representen el 70% de l'energia defraudada a la regió / ENDESA

Laura Serrat

Laura Serrat

El frau elèctric detectat a la Catalunya central equival al consum anual d'un municipi com Monistrol de Montserrat. És una de les conclusions que s'extreuen de les dades aportades per Endesa sobre energia defraudada, que indiquen que l'any 2023 hi va haver un total de 929 casos a la regió central, amb 25 gigawatts-hora (GWh) defraudats. Del total de casos, només 66 corresponien a plantacions de marihuana, però l'energia robada per al seu manteniment va ser tal (17 GWh) que va representar gairebé el 70% del total d'energia defraudada a la zona, l'equivalent al consum anual d'una població com Casserres.

Les dades que recull Endesa tenen a veure amb fraus elèctrics vinculats amb plantacions de marihuana, naus industrials, negocis o habitatges amb la llum punxada. Fonts de la companyia expliquen que una part important de l'energia robada deriva directament de les plantacions de marihuana que requereixen molta llum i de forma continuada. Cada plantació consumeix de mitjana com 80 habitatges. A la Catalunya central, per exemple, han crescut lleugerament els casos de frau elèctric relacionats amb plantacions - dels 64 casos l'any 2022 s'ha passat als 66 del 2023-, però, aquests dos casos de més han suposat un dispendi energètic significatiu, ja que s'ha passat d'11 GWh defraudats per plantacions als 17 GWh, un 54% més.

Les xifres de frau elèctric a la Catalunya central

Les xifres de frau elèctric a la Catalunya central / Jordi Cirera

El frau elèctric a Manresa equival al consum anual de Jorba

Per comarques, el Bages és la que acumula més casos detectats de frau elèctric, amb un total de 481, que suposen 14,6 GWh defraudats. Del total de casos, només 28 corresponen a plantacions de marihuana (un 5% sobre el total), però el seu consum energètic és de 9,7 GWh, el que representa el 66% del total d'energia defraudada. Gairebé la meitat dels fraus elèctrics s'han detectat a Manresa, amb un total de 219 casos, amb 4,1 GWh defraudats, que equivalen al consum anual d'un municipi com Jorba. El 50% d'aquesta energia robada a la ciutat procedeix de plantacions de marihuana.

La segona comarca més important en nombre d'habitants, l'Anoia, presenta una tendència similar, amb 353 casos detectats. En el cas d'aquesta comarca, s'han detectat vuit plantacions de marihuana més que l'any anterior, fet que ha incrementat la quantitat d'energia defraudada, amb 9 GWh robats, un 20% més que el 2022.

Un dels casos més il·lustratius sobre el dispendi energètic de les plantacions de marihuana és el Moianès. En aquesta comarca, l'any 2022 es va detectar un sol cas de frau relacionat amb aquest tipus de plantacions, mentre que l'any 2023 se'n van detectar dos. L'aparició d'aquest nou cas ha fet enfilar el nombre d'energia defraudada fins a 516.183 quilowatts-hora (KWh), quan el 2022 es parlava d'una quantitat de 56.918 KWh. De fet, al Moianès, les plantacions representen el 68% de l'energia defraudada, amb un total de 757.774 KWh.

En altres comarques, la presència de fraus relacionats amb plantacions de marihuana són residuals o pràcticament inexistents. Al Lluçanès, per exemple, no hi ha hagut cap expedient relacionat amb plantacions d'aquesta droga, mentre que a la Cerdanya el 2022 hi va haver dos casos i el 2023 no se'n va detectar cap. Tot i això, en aquesta comarca hi va haver 13 casos de fraus elèctrics, amb 63.344 KWh defraudats. Pel que fa al Berguedà, el nombre de plantacions detectades ha passat de 4 a 2, amb un total de 192.019 KWh robats.

L'energia robada a tot Catalunya equival al consum anual de Manresa

Durant el 2023, Endesa va detectar 16.096 casos de frau elèctric a la xarxa elèctrica de Catalunya, cosa que representa de mitjana 44 manipulacions diàries. El total defraudat va ser de 356 GWh, cosa que equival al consum d'una ciutat com Manresa durant tot un any.

Del total de casos de frau, el 4,4% (713 expedients) estaven vinculats a plantacions de marihuana, amb una quantitat d'energia defraudada total de 172 GWh. El 37% de l'energia defraudada a Catalunya al llarg del 2023 es va produir a les plantacions de marihuana, segons Endesa.

Subscriu-te per seguir llegint