Confirmada l’expulsió de la Guàrdia Civil d’un caporal condemnat per difondre ‘fake news’ sobre menors estrangers

Va penjar un vídeo d’una violació a la Xina i la va atribuir a un noi marroquí que vivia a Canet de Mar

Un agent de la Guàrdia Civil

Un agent de la Guàrdia Civil / arxiu

ACN

La sala militar del Tribunal Suprem ha confirmat l’expulsió de la Guàrdia Civil d’un caporal condemnat per difondre ‘fake news’ sobre un menor estranger a les xarxes. L’Audiència de Barcelona el va condemnar per lesió de la dignitat de les persones per motius discriminatoris. Va acceptar 15 mesos de presó i 1.620 euros de multa per haver publicat un vídeo xinès d’una violació assegurant que l’autor era un menor marroquí de Canet de Mar. El Suprem rebutja el recurs del caporal i considera proporcionada la sanció disciplinària, la més greu de l’ordenament, tenint en compte que “la conducta objecte de condemna penal és radicalment incompatible amb la imatge de probitat, decor i honradesa que tot membre de la Benemèrita ha de mostrar”.

La separació del servei se li va imposar com a autor de la falta més greu prevista en el règim disciplinari de la Guàrdia Civil, que consisteix a cometre un “delicte dolós condemnat per sentència ferma, que causi greu dany a l’administració i als ciutadans”.

Segons la sentència de l’Audiència, l’acusat, “mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d’origen marroquí, i entre ells el seu sector més vulnerable com són els menors no acompanyats”, va pujar al seu compte de Twitter el juliol del 2019 un vídeo i un text que deia: "Aquí teniu el vídeo del MENA marroquí de Canet de Mar, a aquests a qui els donarem la pagueta fins els 23 anys" i "Per a més inri, la viola, aquests energúmens i aquestes manades de marroquins no sortiran als mitjans". El vídeo va ser gravat el 22 de juny del 2019 i va ser difós per les autoritats xineses per demanar la col·laboració ciutadana en la identificació de l'autor.