Vols aprendre a fer un codonyat?

Descobreix els seus beneficis

És un aliment d'origen asiàtic, però que fa molts anys que està instaurat en les nostres terres

Coneix el codonyat de ben a prop

Coneix el codonyat de ben a prop / azerbaijan_stockers

Redacció/AMIC

El codonyat és la confitura del codony. Aquest producte destaca per ser dolç i per gaudir d'una durabilitat impressionant gràcies als mètodes de conservació vigents. El codony es cull a la tardor i gràcies a la pràctica de la conserva, pots tenir-lo al rebost durant tot l'any. Lleida promou la Fira del Codony de Tremp per divulgar aquest meravellós producte, el qual porta generacions en les nostres tradicions. Tot i això, el codony prové d'Àsia. Vols saber com fer la teva confitura? T'ho expliquem pas a pas.

El codony és el fruit del codonyer, de la família de les rosàcies. El millor moment per consumir-ne és a la tardor, però en podem trobar fins al gener. Té una forma a mig camí entre una pera i una poma, però la seva pell, a diferència de les altres dues, està coberta per una pelussa cotonosa que desapareix en fregar-la i quan està ben madur.

Fer-ne melmelada

Cru és molt aspre i té un lleuger sabor amarg. Per tant, és un fruit que s´ha de consumir cuit. Per això, la confitura de codony o codonyat, és una bona opció. De color vermellós, té un sabor agredolç i es comença a produir a mitjans d’octubre, quan es recull el fruit. Per aconseguir-la, cal bullir els codonys pelats i trossejats, afegint-hi sucre i aigua fins formar una pasta. Aquesta s’ha de posar en un motlle i deixar reposar uns dies perquè prengui forma i agafi consistència. Es pot menjar per postres sol o acompanyat també de formatge tendre.

Descobreix com fer el teu propi codonyat

Descobreix com fer el teu propi codonyat / azerbaijan_stockers

Un aliment que ajuda al trànsit intestinal

El valor nutricional del codonyat rau en l’elevat contingut energètic que li aporta el sucre.

Destaca enfront d’altres confitures perquè la fruita del codony és rica en fibres solubles, que milloren el trànsit intestinal, i en tanins, que tenen característiques astringents. A més, conté àcids orgànics amb propietats desinfectants i afavoreix l’eliminació de l’àcid úric.