Cavalcada de Reis de Manresa 2023: recorrerà 2,6 km i repartirà 300 quilos de caramels

Després de les alternatives dels dos darrers anys, la festa dels més xics torna avui a la normalitat · Part de la comitiva amb els tres Reis d’Orient farà a peu el tram final de Sant Domènec a la plaça Major

El rei blanc passant pel carrer de Sant Miquel, el 2020

El rei blanc passant pel carrer de Sant Miquel, el 2020 / Arxiu/Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

Més de dos quilòmetres i mig de recorregut, 12 carrosses, 300 quilos de caramels que repartiran els Reis d’Orient i el príncep Assuan des de les seves respectives carrosses; 24.500 euros de pressupost, més de 500 persones implicades. Són algunes xifres que donen pistes de les dimensions de la cavalcada que acollirà Manresa aquesta tarda-vespre

La festa dels petits de casa recuperarà enguany la normalitat, després de dues edicions marcades per la pandèmia que van obligar els organitzadors -l’Ajuntament i l’Agrupació Cultural del Bages- a trobar alternatives. El 2021 es va muntar un campament reial al pati del Casino durant quatre dies que van poder visitar grups bombolla (una expressió que durant la pandèmia ha sonat molt). En total, hi van passar 4.500 persones. El van fer possible mig centenar de participats. Una empresa privada prenia la temperatura als assistents a l’entrada. Calia portar la mascareta posada.  

L’any passat, no es va fer el campament ni tampoc el recorregut tradicional. La cavalcada va sortir del carrer de Rubió i Ors, va avançar pel Passeig del Riu fins a la plaça del Mil·lenari, va pujar pel Francesc Moragas, carretera de Cardona, Muralla, carretera de Vic, carretera del Pont de Vilomara i plaça del Remei, davant de la Fàbrica Nova. Va cloure la celebració un castell de focs. La gent que la va seguir, que va omplir els carrers, anava amb mascareta.

Finalment, enguany, la cavalcada recuperarà la normalitat. Sortirà de la Muralla de Sant Francesc (Joviat) a les 6 i tindrà el final a la plaça Major al cap d’entre dues hores i dues hores i mitja. 

Les dotze carrosses avançaran en l’ordre següent: en primer lloc, les de fantasia, seguides per la carrossa amb l’Hereu i la Pubilla, la de l’Estel, la de l’Àngel, tot el grup que acompanya la carrossa del príncep Assuan i la de les carteres (novetat d’enguany), i, finalment, les dels tres Reis d’Orient, precedides pels respectius abanderats, torxers i patges. Tanquen la cavalcada els Bombers. Les carrosses que s’estrenen són les de la carbonera, la dels regals, joguines i llaminadures, i la de l’Hereu i la Pubilla. Durant tot el recorregut hi haurà coreografies a peu de carrer i la música de les carrosses sonarà unificada per evitar l’efecte olla de grills d’altres edicions.  

Al pas de vianants davant de can Jorba, el patge Assuan, les tres carteres, l’Hereu i la Pubilla, l’Àngel i Melcior, Gaspar i Baltasar amb les seves comitives baixaran de les carrosses per anar a peu fins a la plaça Major, on es farà la recepció a l’Ajuntament.

El recorregut de la cavalcada de Manresa

El recorregut de la cavalcada de Manresa / Infografia / Regió7

Afectacions a la mobilitat

Es prohibirà l’estacionament en diversos trams dels carrers del recorregut i, a partir de les 6, es tallaran al trànsit de vehicles els vials per on discorrerà la cavalcada, així com els carrers que hi menen. Totes les línies del bus urbà, llevat de la Línia 8, quedaran afectades i modificaran recorreguts. La parada a plaça Espanya del bus interurbà s’anul·larà a partir de les 6. 

L’Ajuntament ha publicat un ban de l’alcalde d’acord amb els serveis tècnics de Protecció Civil amb consells bàsics per tenir en compte per evitar ensurts, especialment amb els més menuts.

[object Object]

Hi ha barris que també fan la seva festa gràcies a les respectives entitats veïnals.

  • A la Font dels Capellans, l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar és prevista a les 5 a la sala polivalent (carrer de Granollers, s/n), on s’estaran un parell d’hores. Hi haurà xocolatada repartiment de regals.
  • Al barri de Vic-Remei és tradició de cada any que el Rei Ros s’arribi al local social, al carrer de la Verge de l’Alba, 5-7, per repartir regals. A 2/4 de 8 del vespre. 
  • Al Poble Nou, ses majestats arribaran a les 8 del vespre al local social, al carrer de carrer Flor de Lis, 22, després de fer un recorregut pel barri des del carrer del Bruc amb les dues carrosses -el trineu i la barca- que participaran a la cavalcada gran de la ciutat.
  • Els Reis d’Orient també visitaran els Comtals. De 8 a 9 del vespre estaran al local social, al carrer Cascall, 16.
  • Al barri de Mion-Puigbereguer-Poal, com és habitual, la rebuda es farà demà, dia 6, a les 12 del migdia, a la plaça de la Democràcia.
  • Al barri del Xup, demà, de les 11 a 2/4 de 12 del migda, al local de l’associació, es farà el repartiment de regals. No hi seran els reis. 

Subscriu-te per seguir llegint